Bivši šef Twittera uvjeren: "Za 5-10 godina više nećemo znati što je stvarno, a što generirano pomoću AI"

Ne vjerujte - provjerite. Morate to sami iskusiti. I morate naučiti sami, savjetuje Dorsey.

Martina Čizmić | 27.06.2024. / 15:13

Jack Dorsey (Foto: Afp)

Generativna umjetna inteligencija pokazala je ljudima samo djelić onoga što bi generalna odnosno opća umjetna inteligencija mogla napraviti. Hoćemo li i kad doći do točke kad će generalna umjetna inteligencija biti dostupna u cijelom svijetu, teško je prognozirati. No, čini se da sve ide u tom smjeru, barem što se razvoja tiče. 

No, hoće li razvoj generalne umjetne inteligencije biti dobra ili loša stvar? 

Ako se pita jednog od suosnivača i bivšeg šefa Twittera, Jacka Dorseya, već za nekoliko godina u svijetu će prevladavati sadržaj generiran umjetnom inteligencijom. 

Problem je što će među tim sadržajem biti i velik broj "deepfake videa", lažnog sadržaja koji već sad u velikom broju preplavljuje internet. Postaje sve teže razlučiti što je zapravo krivotvorina koje je generirala umjetna inteligencija, a što stvarna fotografija, video ili tekst. 

Masayoshi Son Umjetna superinteligencija mogla bi biti 10 tisuća puta pametnija od ljudi, smatra CEO SoftBanka

Ne vjerujte - provjerite. Morate to sami iskusiti. I morate naučiti sami. Dolazimo u doba, a to će biti sljedećih pet ili 10 godina, u kojem, zbog načina na koji se stvaraju slikei video zapisi nećete, doslovno nećete znati što je stvarno, a što lažno, upozorio je Dorsey u videu podijeljenom na društvenim mrežama, a snimljenom tijekom njegovog gostovanja na Festival of the Sun. 

Ono za što je nekad trebalo veliko znanje i puno rada u skupim programima, danas je moguće napraviti u samo nekoliko minuta upisivanjem uputa u alat pogonjen umjetnom inteligencijom. Dovoljno je istaknuti OpenAI-ev ChatGPT, Microsoftov Image Creator ili pak nešto sofisticiraniji alat Sora, koji mogu generirati umjetno stvorena videa u samo nekoliko minuta, a da prosječnom gledatelju bude veoma teško procijeniti je li to zaista snimka ili je sve generirano računalno.

Aleksandar Obrenović i Anton Radačić Tko je veći kreativac? Dizajner i AI odmjerili snage i pokazali što nas čeka u budućnosti

Problem "deepfake sadržaja" postoji već godinama, a veoma je malo učinjeno kako bi se takav sadržaj pravilno označio i spriječilo njegovo nekontrolirano širenje. Prijedlozi poput vodenih žigova bili su ograničeni na dobrovoljnu bazu ili pojedine programe odnosno tehnologije. 

Bit će gotovo nemoguće reći što je stvarno, a što ne. Osjećat će se kao da ste u simulaciji. Jer sve će izgledati umjetno proizvedeno, sve. Vrlo je važno da promijenite način razmišljanja ili pokušate promijeniti način razmišljanja kako biste provjerili stvari koje osjećate da su vam sumnjive i oslonite se na vaše iskustvo i vašu intuiciju, dodaje Dorsey.

Umjetna inteligencija u chatu, ilustracija UNESCO upozorava: Ne budemo li oprezni, AI bi mogao falsificirati povijest

Dotaknuo se i pitanja automatizacije zadataka koje tradicionalno odrađuje ljudski mozak, a sad u sve većoj mjeri preuzima umjetna inteligencija. Istaknuo je da većina funkcija, koja je trenutno dostupna na pametnim uređajima, zapravo sprječava korisnike da "više grade te veze u ljudskom mozgu". U prijevodu, Dorsey je uvjeren da, što ćemo više koristiti umjetnu inteligenciju to ćemo više zaboravljati obavljati osnovne poslove. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti