Priča o Steveu Jobsu svima je dobro poznata – potjeran je iz kompanije koju je osnovao te se u Apple vratio godinama poslije kada mu je prijetio bankrot, a ostalo je, kako se kaže, povijest. Na krilima njegove vizije Apple je danas najvrjednija kompanija na svijetu i na dobrom je putu da postane prva kompanija u povijesti čija će vrijednost premašiti nevjerojatnih bilijun dolara.

Travis Kalanick, osnivač Ubera, pod pritiskom investitora i uprave zbog gomile problema u koje je kompanija upala nedavno je morao napustiti čelno mjesto kompanije, a iako bi mnogi željeli da se drži što dalje od najvrjednijeg startupa na svijetu, čini se da on priprema veliki povratak u kompaniju. Prema nekim medijskim izvještajima, Kalanick je navodno prijateljima rekao kako se namjerava vratiti u kompaniju "u stilu Stevea Jobsa", a direktori Ubera više su se puta požalili kako on i dalje pokušava donositi odluke, odnosno utjecati na donošenje odluka u kompaniji te ga mnogi smatraju najvećom preprekom u odabiru novog izvršnog direktora.

--> Zašto u Silicijskoj dolini uspijevaju 'arogantni kreteni'?

To su novinarima ReCodea priznali i neki potencijalni kandidati za mjesto CEO-a Ubera – priznali su kako je Kalanickova važnost za kompaniju velika, no jednostavno nitko ne želi imati posla s njim. Kalanick je odstupio s mjesta CEO-a nakon brojnih skandala u kompaniji koji uključuju i seksualno zlostavljanje i diskriminaciju, a u javnost je procurio i video u kojem bivši CEO Ubera viče na jednog vozača.

Ako su informacije o daljnjem velikom utjecaju Kalanicka na donošenje odluka u kompaniji odnosno o njegovu velikom povratku istinite, one bi mogle odbiti i druge potencijalne kandidate za novog CEO-a. Jedna od najozbiljnijih kandidatkinja za mjesto izvršne direktorice bila je Meg Whitman iz HP-a, no ona je nedavno na Twitteru objavila kako neće preuzeti tu poziciju.

Potraga za novim izvršnim direktorom kontroverze kompanije nastavlja se i dalje, a usprkos Kalanickovoj želji za ponovnim preuzimanjem čelne pozicije Ubera na Business Insideru kažu kako je mala vjerojatnost da će se to dogoditi, no napominju kako možemo očekivati nastavak drame.