Bizarna anketa umjetne inteligencije šokirala čitatelje

Čitatelji nisu znali da je anketu postavio AI, pa su napali novinare koji su napisali članak i nisu ni znali što je umjetna inteligencija napravila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.11.2023. / 09:25

Neugodno iznenađenje (Foto: Getty Images)

Mnogi su čitatelji na Microsoftovoj news platformi Microsoft Start ostali šokirani kada su, pored članka o smrti jedne ženske osobe, naišli na prilično morbidnu anketu. Riječ je o članku The Guardiana o 21-godišnjoj trenerici vaterpola iz Australije koja je pronađena mrtva s ozljedama glave. Pored tog članka postavljena je anketa o uzrocima smrti - je li bila riječ o samoubojstvu, ubojstvu ili nesreći, te su čitatelji mogli glasati o uzroku smrti.

Umjetna inteligencija Posljednja linija obrane za kreatore sadržaja i umjetnike: Napravljena je otrovna pilula za AI

Ne treba ni napominjati koliko su čitatelji bili šokirani takvom anketom te su se upitali tko može biti tako bešćutan i postavljati takve bizarne ankete vezane uz smrt mlade osobe. Odgovor je na to pitanje - umjetna inteligencija.

Naime, AI je važan dio toga Microsoftova servisa te uz članke koji se prenose s drugih izvora ponekad postavlja ankete. Nakon te bizarne ankete izvršna direktorica Guardian Media Groupa Anna Bateson kontaktirala je predsjednika Microsofta Brada Smitha i kritizirala uporabu generativne umjetne inteligencija u tom "osjetljivom slučaju", a da prvo nisu zatražili dopuštenje od njezine medijske kompanije.

Ovo je očito Microsoftova neprikladna uporaba generativne umjetne inteligencije s potencijalno stresnom temom od javnog interesa, koju su originalno napisali i objavili Guardianovi novinari, napisala je Bateson. Naglasila je kako je takva anketa, osim što stvara još veći stres za obitelj, negativno djeluje i na reputacija novinara koji su napisali članak. U nekim komentarima oni su prozvani imenom i prezimenom jer su čitatelji mislili kako su novinari postavili tu anketu, a ne umjetna inteligencija.

Iz The Guardiana, koji s Microsoftovom ima ugovor o objavljivanju njihovih članaka na toj platformi, zatražili su od američke tehnološke kompanije da više ne koristi eksperimentalnu AI tehnologiju uz njihove članke bez njihova odobrenja. Također, zatražili su i da se jasno naglasi u kojim se situacijama prilikom stvaranja dodatnog sadržaja uz članke koristi AI tehnologija. Microsoft je ubrzo nakon toga obrisao spornu anketu te je isključio mogućnost AI da radi vlastite ankete uz članke. Naglasili su kako se takva anketa nije smjela pojaviti uz članak o preminuloj djevojci: Poduzimamo korake kako bismo spriječili da se takve greške događaju u budućnosti.

Zabrana umjetne inteligencije, ilustracija "AI ne bi trebao pisati osmrtnice": Nakon što je preminuo košarkaš, objavljen članak da je postao - beskoristan

Inače, to nije prvi put da je Microsoftova umjetna inteligencija napravila takvu grešku vezanu za smrt neke osobe te je u rujnu na stranicama MSN-a objavljeno kako je preminuli košarkaš Brandon Hunter postao beskoristan s 42 godine.

Izvor: Axios

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti