Bjelovar postao prvi digitalno transformiran grad

Zahvaljujući digitalizaciji Bjelovar ima i aplikaciju Transparentnost, zbog koje nosi titulu najtransparentnijeg grada u Hrvatskoj.

Martina Čizmić | 26.09.2019. / 11:51

Digitalna transformacija (Foto: Getty Images)

Grad Bjelovar prvi je hrvatski digitalno transformiran grad. Kako su istaknuli iz grada, ideja je bila ići ukorak s novim tehnologijama, još više se otvoriti prema građanima i pojednostaviti im komunikaciju s Gradskom upravom, a djelatnicima omogućiti da budu učinkovitiji i olakšati im posao.

Tvrtka IN2 ukupno je implementirala 80 digitaliziranih procesa koji očekuju skoru automatizaciju, nakon edukacije samih gradskih službenika. Očekuje se da će se digitalizacijom svih radnih procesa poboljšati upravo učinkovitost u radu službenika te drastično smanjiti svi troškovi.

"Ne možemo novo moderno društvo 21. stoljeća graditi na starom potrošenom birokratskom modelu iz prošlog stoljeća. Želimo biti mala, brza i učinkovita Gradska uprava u kojoj neće biti izgubljenih predmeta ili predmeta po ladicama, koja će uvesti standardizirane modele ponašanja prema građanima i poduzetnicima i gdje će postupanje prema svakoj stranci biti jednako. Sustav je vrlo precizan, mjerljiv i moći ćemo svakoga gradskog službenika ocijeniti kroz njegov rad jer će se točno vidjeti koliko je tko radio tijekom godine", istaknuo je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

Jedan od 80 implementiranih procesa odnosi se na Zahtjev za ostvarivanje prava na pomoć za novorođeno dijete u obitelji. Time će se omogućiti građanima da novčanu naknadu od 1000 kuna koju Grad Bjelovar daje za novorođenče, ostvare iz udobnosti vlastitoga doma. Roditelji će moći elektronski dostaviti potrebne dokumente uz maksimalnu sigurnost i zaštitu osobnih podataka, a bez čekanja u hodnicima Gradske uprave.

Uskoro će Grad Bjelovar predstaviti i ostale procese poput Zamolbe za jednokratnu novčanu pomoć, Zahtjeva za stipendiju, potpore u gospodarstvu, upisa u vrtić ili potpore za rad udruga i slično.

"Grad Bjelovar ponovno postavlja standarde u modelu upravljanja javnim resursima. Dokazano je da BDP raste sukladno digitalnoj transformaciji društva te da investicije idu upravo u ona mjesta gdje postoji pravna sigurnost i gdje je javni servis vrlo brz i učinkovit. Estonija je, primjerice, napravila velik iskorak iako je bila po razvijenosti daleko ispod Hrvatske. Danas je jedna od zemalja koje prednjače u svom razvoju i baš zbog digitalne transformacije javnog sektora napravili su ogroman skok u razvoju. Ne vidim zašto to ne bi mogao Bjelovar, odnosno Hrvatska. Ovim projektom šaljemo poruku svima da mislimo ozbiljno i da kuna uložena u Bjelovar vrijedi više nego negdje drugdje u Hrvatskoj", napominje gradonačelnik Hrebak.

Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska, partnera na projektu, istaknula je da je tehnologija glavni pokretač i snaga promjena u društvu te da je projekti poput ovoga koji je predstavio Grad Bjelovar izuzetno vesele jer takvi projekti čine život i društvo boljim, a tehnologija je upravo ta koja to omogućuje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti