Blizu smo prijelomne točke automobilske industrije

Stručnjaci smatraju da će se prekretnica i početak masovnog prijelaza na e-vozila dogoditi kada cijena električnih vozila bude jednaka ili slična benzincima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.12.2020. / 07:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su električna vozila i dalje skuplja od sličnih modela s benzinskim motorima, razlika u cijeni sve je manja, a sve smo bliži trenutku kada će ta cijena za slične modele električnih vozila i automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem biti ista.

Punjenje baterije električnog automobila (Ilustracija: Getty) EK mijenja zakon: Baterije u Europi moraju biti održive, kvalitetne i sigurne

Najskuplja komponenta električnih vozila je baterija, a kako je cijena baterija sve niža, to se odražava i na pad cijena samih automobila s električnim motorima. Cijena baterija tijekom posljednjeg desetljeća pala je za skoro 90 posto, a taj pad, dakle, nastavit će se i dalje. Dok je 2010. godine prosječna cijena pri proizvodnji litij-ionske baterije iznosila čak 1100 dolara po kWh, danas ona iznosi samo 137 dolara. Kako bi se cijena e-vozila izjednačila s benzincima, ta cijena mora nastaviti s padom, a prema stručnjacima cifra koju je potrebno dostići iznosi 101 dolara. Dakle kada cijena proizvodnje baterije bude iznosila 101 dolar po kWh, cijene električnih automobila bit će usporedive s vozilima sličnih karakteristika koje pokreću motori s unutarnjim izgaranjem.

To će se desiti, prema istraživanju Bloomberga, tijekom 2023. godine i upravo bi taj trenutak trebao predstavljati prijelomnu točke automobilske industrije. Za takvu se promjenu već neko vrijeme pripremaju velike kompanije i tradicionalni proizvođači automobila koji su također postali svjesni kako će izgledati budućnost tržišta te da su benzinci i dizelaši vrsta pred izumiranjem.

To se, naravno, neće dogoditi preko noći i još će se dugo vremena kupci odlučivati za “sigurne” klasične automobile s kojima se neće morati brinuti oko dosega baterije i lokacije punionice, jer su benzinske postaje na svakom koraku. No osim pada cijena, budućnost donosi i napredniju tehnologiju koja će omogućiti bolje baterije i veći doseg vozila, a možemo očekivati i otvaranje brojnih stanica za punjenje. Hrvatska udruga vozača električnih vozila “Strujni krug” zalaže se, među inim, za postavljanje punjača za e-vozila u rasvjetne stupove u blizini parkirališta.

Slika nije dostupna Struja u fokusu: Daimler želi do 2025. u potpunosti elektrificirati Mercedes

Ako bi se njihov naum ispunio, Hrvatska bi mogla dobiti brojne nove punjače koji će biti lako dostupni i koji bi, zajedno s nižim cijenama vozila, mnogim Hrvatima uvelike trebali olakšati odluku o kupovini automobila s električnim motorima.

Izvor: BMW Blog
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti