Struja u fokusu: Daimler želi do 2025. u potpunosti elektrificirati Mercedes

Trendovi na automobilskom tržištu su jasni i prvenstveno se odnose na elektrifikaciju, a Daimler, odnosno Mercedes ne želi zaostajati za tim planovima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.12.2020. / 10:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

O Volkswagenovim planovima elektrifikacije više smo puta pisali te njemački automobilski div tijekom sljedećih godina planira uložiti čak 73 milijarde dolara u elektrifikaciju i digitalizaciju. Slične korake namjeravaju napraviti i druge tradicionalne automobilske kompanije pa su i iz Audija najavili investiciju od 12 milijardi eura u elektromobilnost te do 2024. od njih možemo očekivati više od 30 automobila s električnim motorima, od čega će najmanje 20 pokretati isključivo električni motori, odnosno neće biti hibridi.

Slika nije dostupna Mercedes priprema revoluciju? Najučinkovitiji električni automobil na svijetu dosega nevjerojatnih 1200 kilometara

Planove za razdoblje od 2021. do 2025. objavili su i iz Daimlera te je i njima, nije teško pogoditi, u prvom planu elektrifikacija. Kako brojne države razmišljaju o zabrani prodaje automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem tijekom ovog i sljedećeg desetljeća, tradicionalne automobilske kompanije na vrijeme se moraju pripremiti za takvu radikalnu tranziciju. Ta priprema, dakle, uključuje velike investicije u elektrifikaciju, digitalizaciju i nove tehnologije.

Budžet koji je Daimler odredio za navedeno razdoblje iznosi više od 70 milijardi eura, a taj će se novac investirati u istraživanje, razvoj, tvornice i opremu. Najveći fokus kompanije bit će upravo na - elektrifikaciji i digitalizaciji, odnosno još preciznije, najviše novca namijenjeno je planovima za razvoj Mercedesa s električnim motorima, uključujući i elektrifikaciju njihova odjela za kamione.

Slika nije dostupna Tesla tek na šestom mjestu: Europsko istraživanje o asistentima u vožnji pokazalo iznenađujuće rezultate

Mercedes-Benz malo je zakasnio s razvojem automobila s električnim motorima u odnosu na dio konkurenta, no u posljednje vrijeme tvrtka je predstavila ili ima u pripremi nekoliko zanimljivih modela serije EQ s kojima će krenuti u osvajanje tržišta - od modela EQC do EQS i EQS SUV-a, EQA i EQE.

Izvor: Electrek 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti