Tesla tek na šestom mjestu: Europsko istraživanje o asistentima u vožnji pokazalo iznenađujuće rezultate

Najveće zamjerke testiranom Modelu 3 idu prema angažmanu vozača te samom imenu autopilot koji može zavarati korisnike. Kada je u pitanju kvaliteta samog asistenta i sigurnost, Tesla je prva.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.10.2020. / 11:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S uključenim autopilotom Teslina vozila dosad su prevalila brojne kilometre te se taj sustav asistencije u vožnji pokazao odličnim i, kako smo mogli vidjeti na nekim snimkama s YouTubea, u više je navrata spriječio sudare koji su mogli završiti i sa smrtnim posljedicama. O autopilotu toliko čitamo i toliko je hvaljen da bi pomislili kako je, u usporedbi sa sustavima asistencije u vožnji drugih kompanija (u što se, naravno, ne ubraja Waymo jer njihova vozila nisu komercijalno dostupna na tržištu), nekoliko koraka ispred, no istraživanje koje je proveo Europski program za ocjenjivanje novih automobila u suradnji s tvrtkom Thatcham Research pokazao je zanimljive rezultate.

Slika nije dostupna Musk najavio Teslu koja će stajati samo 25 tisuća dolara i bit će potpuno autonomna

Na testiranju je bilo deset vozila, a ocjenjivale su se tri kategorije - kvaliteta asistencije u vožnji, sigurnost te uključenost vozača. Samo tri automobila dobila su ocjenu vrlo dobar, a jedan dobar, no među ta četiri vozila ne nalazi se Teslin Model 3 koji je također sudjelovao u testu. Naime, od deset vozila Model 3 nalazi se samo na šestom mjestu s "umjerenom" ocjenom.

Vrlo dobre ocjene dobili su Mercedes-Benz GLE, BMW 3, Audi Q8, dobar je Ford Kuga, dok su umjerenu ocjenu dobili VW Passat, Model 3, Nissan Juke i Volvo V60, dok su "entry" ocjenu dobili Renault Clio i Peugeot 2008.

Rezultat za Teslu je svakako razočaravajući, no treba naglasiti da je Model 3 osvojio najviše bodova za kvalitetu asistenta (91) i za sigurnost (čak 95), no pokopala ga je kategorija uključenosti, tj. angažmana vozača.

Ta kategorija uključuje različite stvari - npr. kako kompanije u marketinškim materijalima prikazuju asistenta u vožnji, koliko automobil prati uključenost vozača u proces vožnje, kako jednostavno asistent komunicira svoju uključenost vozaču itd. Već prvi problem je što Tesla svog asistenta naziva autopilotom, što sugerira potpunu automatizaciju, dok je riječ je o asistentu, a naglašeno je kako Tesla nema kameru koja motri vozača već se samo oslanja na pritisak ruku vozača na volan.

Slika nije dostupna Pogledajte kako Teslin autopilot pada na testu i kosi "pješake" na cesti

Ono što će sadašnjim i budućim vozačima Tesle ipak biti puno važnije je da se Model 3 pokazao odličnim kada je u pitanju primjena automatske kočnice u hitnim slučajevima te izbjegavanje sudara s drugim vozilima i pješacima. Također, velike pohvale idu i automatskoj nadogradnji softvera vozila putem WiFija jer se tako na brz i jednostavan način mogu dodati nove sigurnosne opcije, bez potrebe za odlaskom u poseban servis.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti