Tijekom predstavljanja novih modela električnih automobila i nove strategije za budućnost iz Mercedesa su objavili da razvijaju prototip Vision EQXX za koji kažu da će biti najučinkovitiji električni automobil na svijetu. Tijekom prezentacije prikazali su slide na kojem stoji da bi takvo vozilo moglo prijeći udaljenost između Pekinga i Šangaja samo s jednim punjenjem baterije. Riječ je o udaljenosti od oko 1200 kilometara, što se trenutačno čini nedostižnim za vozila koje pokreću električni motori.

Slika nije dostupna Mercedesovo savršenstvo inspirirano Avatarom: Pogledajte automobil budućnosti u akciji, ostavit će vas bez daha

U njemačkoj kompaniji pri tome ne razmišljaju o puno većim baterijama (koje bi bile teže), već o - učinkovitijim baterijama. Vision EQXX trebao bi ostati samo prototip s kojim će Mercedes pokazati svoje inženjerske sposobnosti, no to je i inženjerski program koji će rezultirati s tehnološkim inovacijama i novitetima koji bi se onda u budućnosti iskoristili u komercijalnim modelima njihovih vozila.

Na razvoju nove tehnologije koja bi trebala omogućiti "spektakularnu učinkovitost i doseg", radit će Mercedesov tim smješten u Stuttgartu, kao i posebna grupa inženjera iz Velike Britanije. Ispred grupe inženjera stavili smo izvanredan zadatak - napraviti najučinkovitiji električni automobil koji je svijet dosad vidio. Ovo je ozbiljan projekt u kojem razvijamo tehnologije nove generacije, rekao je prvi čovjek Mercedesova odjela za istraživanje i razvoj Markus Schafer.

Nažalost, iz Mercedesa nisu objavili informacije o tome kada očekuju da bi Vision EQXX mogao biti dovršen, odnosno kada možemo očekivati novitete vezane uz učinkovitije baterije. Ne treba niti napominjati kako bi baterije u e-vozilima koje bi omogućile doseg veći od tisuću kilometara donijele pravu revoluciju, ne samo na tržištu električnih vozila, već općenito na automobilskom tržištu.

Slika nije dostupna Mercedes i Nvidija udružili snage i uvode revoluciju: Novi Mercedesi imat će vlastiti "mozak"

Pored cijene, doseg e-vozila koji je vezan uz bateriju te punjenje (dužina punjenja i infrastruktura) najveći su problem vlasnicima automobila s električnim motorima, a čini se kako u Mercedesu namjeravaju riješiti te probleme, čime bi otvorili potpuno novo poglavlje na tržištu e-vozila.

Izvor: Electrek
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju