Mercedes i Nvidia udružili snage i planiraju napraviti vozila koja će sama učiti i nadograđivati

Američki tehnološki div Nvidia i čuveni njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz udružili su snage i rade na razvoju najsofisticiranije i najnaprednije računalne arhitekture za automobile.

Branimir Vorša | 24.06.2020. / 12:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Objava suradnje između Nvidije i Mercedes-Benza stigla je nakon live stream medijskog događaja u kojem su se upoznali izvršni direktor Mercedesa Ola Källenius i osnivač te izvršni direktor Nvidije Jensen Huang.

Dvije tvrtke planiraju 2024. godine uvesti posve nov sustav integriran u sva Mercedesova vozila nove generacije, a u središtu tog novog softverski definiranog sustava bit će platforma Nvidia DRIVE AGX Orin, takozvani end-to-end sustav za višestruku obradu podataka (multiprocessing) baziran na Nvidijinoj Ampere superračunalnoj arhitekturi, koja će omogućiti vrhunsku automatiziranu autonomnu funkcionalnost tim vozilima.

S obzirom na to da se sustav bazira na dubokim neuronskim mrežama, on se s vremenom razvija i konstantno poboljšava.

Neke od glavnih značajki bit će da će se putovanja moći automatizirati na regularnim rutama od adrese do adrese te automatizirano parkirati do četvrte razine autonomije.

Interesantno je i to da će kupci moći dodatno kupovati nove značajke, softverske aplikacije i pretplatničke usluge putem over-the-air (OTA) softverskih nadogradnji tijekom čitavog životnog vijeka automobila.

To će dovesti do nečega što obje tvrtke nazivaju "konstantno nadograđujućim strojem".

Ovo je najveće partnerstvo ove vrste u transportnoj industriji. Zajedno ćemo ravolucionarizirati iskustvo vlasništva automobila čineći softver vozila otvorenim za programiranje i kontinuiranu nadogradnju putem OTA, naglašava šef Nvidije Jensen Huang.

Nikad dosad nije se toliko računalne snage stavilo u automobil, dodao je.

Šef Mercedesa s jednakim je entuzijazmom najavio novi korak u budućnost tog njemačkog autoproizvođača, rekavši da će nova platforma biti učinkovita, centralizirana i softverski definirana te da će povećati sigurnost, vrijednost i radost vlasništva kod svih Mercedesovih korisnika.

Izvor: Neowin

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti