Mercedesovo savršenstvo inspirirano Avatarom: Pogledajte automobil budućnosti u akciji, ostavit će vas bez daha

Sve je na ovom futurističkom automobilu posebno, inovativno i drukčije - od dizajna, unutrašnjosti u kojoj nema volana i pedala pa do načina vožnje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.09.2020. / 07:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mercedes je početkom godine predstavio svoj futuristički koncept VISION AVTR koji je dizajnom, ali i inovativnim tehnološkim rješenjima privukao veliku pažnju ljubitelja automobilizma. Kako je riječ o vozilu kakvo zaista ne treba na cestama očekivati godinama, a možda i više od desetljeća, malo je tko vjerovao da će inženjeri kompanije nastaviti s razvojem tog koncepta.

Ipak, iz njemačke kompanije prošlog tjedna objavili su video na YouTubeu u kojem su prikazali radnu verziju ovog prototipa, a sigurni smo kako će video "Avatara na kotačima" mnoge ostaviti bez daha. Sve je na ovom vozilu posebno, inovativno i drukčije te, kako se naglašava u videu, AVTR niti ne podsjeća na klasičan automobil.

Pored atraktivnog dizajna koji naglašavaju neobična krilca na stražnjem dijelu koja mogu komunicirati s osobama izvan automobila, ovaj električni automobil nema volana, ni papučica gasa i kočnice. U njegovom centru nalazi se posebna konzola putem koje se pali automobil - potrebno je staviti ruku na konzolu i kada ona prepozna vlasnika po otkucajima srca, avantura može krenuti.

Automobilom se upravlja upravo putem te konzole, a zahvaljujući sferičnim kotačima koji su također posebno dizajnirani te se sva 4 kotača mogu okretati lijevo i desno, vozilo se može kretati i - dijagonalno. Upravljanje automobilom, rekao je dizajner Alexander Dang u videozapisu je nešto što nikada niste iskusili, a kako izgleda vožnja u futurističkom Mercedesu pogledajte u priloženom videu.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti