Blockchain bi mogao "istrijebiti" lažne dijelove u zrakoplovnoj industriji i učiniti ju sigurnijom

Implementacija decentralizirane i značajno sigurnije tehnologije blockchaina idealna je za pomoć industriji u prevladavanju izazova s kojima je suočena.

Martina Čizmić | 09.04.2019. / 09:50

Blockchain, ilustracija (Foto: Getty Images)

Zrakoplovna industrija je golema, složena i međusobno povezana. Nedavni podaci pokazuju njene odlične rezultate (prihodi za 2018. iznose 838 milijardi američkih dolara), a spremna je i za daljnji rast. Ipak, unatoč sofisticiranoj tehnologiji modernih komercijalnih zrakoplova, mnogi podaci koji su ključni za održavanje zrakoplova u zraku prikupljaju se ručno.

Ono što zrakoplovna industrija ne zna o svojim avionima stoji je mnogo novca. A ono što bi mogla učiniti sa svim tim znanjem ima potencijal stvoriti nove tokove vrijednosti, stoji u posljednjem izvješću PwC-a pod naslovom „Podaci o radnom vijeku zrakoplova: Kako prihvaćanje blockchaina može potaknuti jačanje i učinkovitost zrakoplovne industrije“ o utjecaju tehnologije blockchaina na zrakoplovnu industriju.

Zahvaljujući tehnologijama poput 3D ispisa i umjetne inteligencije koje su iznimno važne u transformacijama raznih industrija, postoji inovacija koju bi zrakoplovna industrija trebala razmotriti, a to je blockchain. Implementacija decentralizirane i značajno sigurnije tehnologije blockchaina idealna je za pomoć industriji u prevladavanju izazova s kojima je suočena.

Blockchain ima moć kreiranja digitalnog „rodnog lista“ za svaki dio koji se instalira u zrakoplov i njegovog ažuriranja svaki put kad ga mehaničar servisira ili pregledava, a ujedno služi za prikupljanje detaljnih informacija koje će dati točan pregled povijesnih podataka o zrakoplovu.

Točniji pregled konfiguracije zrakoplova i povijesti njegovog održavanja mogao bi pomoći u borbi s koristoljubivim trgovcima dijelovima, smanjiti troškove i gubitke vezane za vrijeme nedostupnosti i neplanirano održavanje, povećati vrijednost zrakoplova na sekundarnom tržištu na kraju razdoblja najma te poboljšati produktivnost radnika, navodi Scott Thompson, voditelj usluga za sektor zrakoplovstva i obrane američkog PwC-a.

Analiza PwC-a pokazala je da bi porast učinkovitosti koji bi nastao zahvaljujući blockchainu mogao povećati prihod zrakoplovne industrije za 4 % ili za 40 milijardi američkih dolara, dok bi se troškovi održavanja, popravaka i rada smanjili za oko 5 % ili 3,5 milijarde američkih dolara.

Vrijedi napomenuti da blockchain neće preko noći uvesti velike promjene u zrakoplovnu industriju nego će dodatno potaknuti ostale inovacije koje su poduzeća već prihvatila poput tehnologije interneta stvari (IoT), računalstva u oblaku i podatkovne analitike.

Globalna anketa o blockchainu pokazala je da u raznim industrijama 54% menadžera koji sudjeluju u projektima o blockchainu kaže da se trud koji su uložili ponekad ili često nije isplatio. Stoga uspješan zapis podataka u blockchainu o radnom vijeku zrakoplova nužno mora početi s jednim manjim sustavom ili procesom, a ne s cijelim zrakoplovom.

Transformacijski potencijal tehnologije blockchaina može unaprijediti vidljivost za brojne uključene strane (dobavljačima, trgovcima i kupcima), dok istovremeno čuva njihove podatke od konkurencije te tako stvara povjerenje među sudionicima što je važna sastavnica uspješne implementacije tehnologije blockchaina.

Uspješni projekti koji uključuju tehnologiju blockchaina traže visoku razinu povjerenja među sudionicima. To se može činiti ironičnim za tehnologiju koja ne bi trebala uključivati pojam „povjerenje“, ali kreiranje ekosustava u kojem se svi sudionici mogu biti sigurni da će imati koristi zahtjeva pažljivu koordinaciju i suradnju. To je posebno tako kad konkurenti moraju naći zajednički temelj na kojem bi kreirali sustav koji funkcionira za sve, kaže Rachel Parker Sealy, principal, odgovorna za usluge povezane s tehnologijom industrijskih proizvoda u američkom PwC-u.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti