BMW-ova vizija budućnosti: Autonomno vozilo u kojem je unutrašnjost pretvorena u dnevni boravak

BMW je pokazao kako može izgledati unutrašnjost automobila kada se dizajnerima daju otvorene ruke i mogućnost razmišljanja izvan tradicionalnih okvira.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.11.2020. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom jučerašnje konferencije tijekom koje je predstavljeno konceptno vozilo Mini Vision Urbanaut, BMW je pokazao kako su njihovi dizajneri zamislili da će izgledati automobil budućnosti. Pri tome glavni naglasak nije stavljen na vanjski dizajn, već na unutrašnjost koja više podsjeća na nekakav udobni dnevni boravak, a ne na automobil.

Unutrašnjost vozila desetljećima je manje-više bazirana na istom principu - sprijeda dva odvojena sjedala koja se ne mog rotirati prema natrag, dok se straga nalaze sjedala za dvije ili tri osobe iza kojih se nalazi prtljažnik. Tako skučena i ograničena unutrašnjost ne ostavlja previše prostora za eksperimente kakve je napravio BMW s Vision Urbanom te je po slikama jasno kako su dizajneri dobili potpuno otvorene ruke i slobodu razmišljanja izvan tradicionalnih okvira.



U Mini Vision Urbanautu sjedala se mogu prilagoditi tako da, umjesto prednjih sjedala i stražnje klupe, dobijete udobne fotelje (prednja se sjedala mogu okrenuti prema stražnjima) i kauč, nakon što se na stražnjem dijelu sjedala spuste nasloni. Iako bi, prema slikama mogli zaključiti kako je riječ o prilično dugačkom vozilu, pametnim iskorištavanjem prostora u BMW-u uspjeli su smjestiti mini dnevni boravak na prostor dugačak samo 4,46 metara.

Zanimljiv detalj je i mogućnost spuštanja kontrolne ploče i volana pri čemu prednji dio postaje kao mali šank, dok se vjetrobransko staklo može podići prema gore pa se putnici u njemu mogu osjećati kao na balkonu, naglasili su u objavi za javnost iz BMW-a. Naravno, spomenute inovativne opcije poput rotiranja sjedala, podizanja vjetrobranskog stakla i slično moguće je koristiti samo kada je vozilo parkirano, ne i u vožnji.



Treba naglasiti kako je riječ o konceptu kakav se vjerojatno neće pojaviti na cestama - barem ne tako skoro ili u ovakvom obliku. Zamišljen je kao potpuno autonomno vozilo s električnim motorom (detalji vezan uz motor i bateriju nisu objavljeni), no ako žele i vozači mogu preuzeti kontrolu nad volanom i vozilom.

Izvor: BMW
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti