Boeing predstavio svoju verziju izviđačkog borbenog helikoptera budućnosti

Američka vojska traži zamjenu za izviđački borbeni helikopter, a kompanija Boeing je kao posljednja napokon otkrila svoju viziju te letjelice. Pretendenata ima dosta, a mjesta ima samo za jednoga.

Branimir Vorša | 04.03.2020. / 10:23

Nakon što je umirovljen izviđački borbeni helikopter OH-58 Kiowa Warrior, američka je vojska 2018. godine pokrenula program za popunjavanje rupe u svojem ratnom zrakoplovstvu, koja je ostala nakon odlaska Kiowa. Program je nazvan FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft) i otad se na njemu natječu brojne američke kompanije, a najnoviji koncept predstavio je Boeing i nazvao ga FARA.

Boeingova FARA predstavlja u potpunosti integriran i s namjerom napravljen dizajn za koji Boeing kaže da će popuniti rupu nastalu u američkom ratnom zrakoplovstvu umirovljenjem Kiowa.

Njihov helikopter imat će tri rotora, kao i modularnu pilotsku kabinu vrhunske tehnologije i s podesivim velikim zaslonom te autonomnim sposobnostima, piše Boeing na svojim stranicama.

Boeingova FARA posljednji je od sad ukupno pet koncepata koje američkoj vojsci nude kompanije. Evo tko su preostali pretendenti.

360 Invictus od Bella/Collins Aerospacea

FARA CCH tvrtki L3 i AVX.

Raider X koji je koncept iz Sikorskyja (Lockheed Martin).

AR40 koji je plod suradnje kompanija Karem Aircraft, Northrop Grumman i Raytheon.

 

Svaki od tih koncepata ima jedinstvene karakteristike, ali svi imaju tri zajedničke značajke, koje su i primarni uvjeti koje je postavila američka vojska - okretnost, ubojitost i otpornost.

Američka vojska od novog izviđačkog helikoptera očekuje da bude vrlo brz i da može postizati brzinu veću od 330 km/h.

FARA će biti najbolji naoružani izviđački helikopter na svijetu, rekao je još prošle godine američki brigadni general Walter Rugen.

Natjecanje za FARA program trebalo bi završiti do 2023. godine, a konačan izbor trebao bi biti objavljen 2028. godine.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti