Boeing razvija hiperzvučnu vojnu letjelicu

Američki proizvođač zrakoplova Boeing razvija novu hiperzvučnu vojnu letjelicu koja će moći "obići Zemlju u tri sata" brzinom pet puta većom od brzine zvuka, piše britanski Daily Mail.

Ma.B. | 08.02.2018. / 09:11

Legendarni Blackbird SR-71 (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ime tajanstvenog konceptualnog zrakoplova koji mnogi smatraju mogućim nasljednikom legendarnog Blackbirda SR-71, špijunske letjelice koja je 1976. oborila rekord letjevši na najvišoj visini od skoro 26 tisuća metara, vjerojatno će biti "Valkyrie II".

Iako tvrtka još nije dala zeleno svjetlo za projekt, na konferenciji u siječnju otkriveno je da bi taj zrakoplov koji će dosezati brzine do 6174 kilometara na sat, odnosno 5 maha, mogao biti proizveden u idućih 10 do 20 godina, piše britanski list.

Hiperzvučne letjelice po definiciji mogu letjeti pet puta brže od brzine zvuka, a Boeingova nova letjelica mogla bi pomoći američkoj vojsci da njezino nuklearno oružje probije bilo kakav raketni štit.

Takvi zrakoplovi mogu putovati toliko brzo i nepredvidivo da bi mogli predstavljati skoro trenutnu prijetnju državama diljem svijeta, smanjujući vrijeme za reakciju na napad s nekoliko sati na nekoliko minuta, čak i s velikih udaljenosti. (Hina)
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti