Boeingov Starliner se vratio na Zemlju neobavljena posla

Nakon razdvajanja rakete dogodio se informatički kvar u uređaju za mjerenje vremena i zbog te anomalije letjelica je imala drugačije vrijeme od stvarnog vremena.

Martina Čizmić | 22.12.2019. / 15:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američka svemirska kapsula Boeing Starliner prizemljen je u nedjelju u pustinji američke savezne države Novi Meksiko, objavila je tvrtka koja je letjelicu vratila na Zemlju pošto je softverska pogreška onemogućila njezino pristajanje na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Starliner je bio lansiran u petak bez posade iz Cape Canaverala na Floridi, ali nakon razdvajanja rakete dogodio se informatički kvar u uređaju za mjerenje vremena i zbog te anomalije letjelica je imala drugačije vrijeme od stvarnog vremena.

Boeingovi inženjeri tada su je postavili u novu orbitu kako bi je u roku od 48 sati vratili na Zemlju, na lokaciju White Sands u Novom Meksiku na zapadu Sjedinjenih Država.

Kapsula je sletjela u 7:58 po mjesnom vremenu u White Sands nakon 48 turbulentnih sati.

Snimke koje je prenijela američka svemirska agencija NASA pokazuju povratak kapsule na Zemlju, noću, nakon prizemljenja usporenog uz pomoć tri velika padobrana, piše agencija France presse.

 

 

Tri velika padobrana otvorila 1600 metara od Zemlje pošto su pretrpjela intenzivnu vrućinu izazvanu silovitim ponovnim prolaskom kroz atmosferu, brzinom 25 puta većom od zvuka.

To je bio prvi pokušaj lansiranja Starlinera, ovaj put bez posade, ali dizajnirana je za prijevoz do sedmero astronauta i namijenjena prijevozu NASA-inih astronauta na ISS od 2020. godine.

Drugo prijevozno sredstvo do ISS-a je konkurentska letjelica SpaceX-a, Crew Dragon koja je u ožujku bila uspješno pokusno lansirana.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti