Jeste li kao mali maštali o odlasku u svemir? Ekipa iz Osijeka ozbiljno mu se približila tehnologijom koju je sama izmislili

Mnogi su kao djeca sanjali da će biti astronauti i otići u svemir. Isto je bilo i s mladom ekipom iz Slavonije. Samo što su oni zbilja stigli do Europske svemirske agencije. To znači da bi uskoro u svemiru mogla biti i tehnologija - Made in Croatia. Protostar Labs ekipa naša su Bolja Hrvatska! Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

DNEVNIK.hr | 20.03.2023. / 20:44

Galerija

Sateliti svakodnevno šalju tisuće podataka na zemlju. Upravo tu dio svog kolača žele i momci i djevojke iz Slavonije. U suradnji sa svemirskom agencijom razvijaju novu tehnologiju. Rade na tome da umjesto tisuća podataka sateliti pošalju samo one koji su istraživačima bitni.

"Naše mogućnosti da to pošaljemo na zemlju s postojećim antenama, linkovima je puno slabija. Ideja je da pametni algoritmi na samoj letjelici obrađuju podatke i šalju na zemlju samo one koji su od interesa", pojasnio je Filip Novoselnik, suosnivač tvrtke.

"Recimo, ako imamo slike zemlje i ako je taj dan oblačan, imat ćemo jako puno oblačnih slika. Mi zapravo želimo slati samo slike zemlje, a sve slike koje su prekrivene oblacima, zapravo i ne šaljemo", dodao je drugi suosnivač Aldin Ćebo.

AxEMU astronautsko odijelo VIDEO Predstavljeno novo svemirsko odijelo koje će NASA-ini astronauti nositi pri povratku na Mjesec 2025. godine

Softver su razvili, funkcionira i sada projekt ide na višu razinu. "Glavni cilj je da tako nešto bude testirano u orbiti i da leti", rekao je Novoselnik.

Osječani se čudom čude da u Slavoniji postoji takvo nešto.

"Drago mi je da se razvija ovdje tako nešto. Lijepo je vidjet da se poboljšava situacija", rekao je njihov sugrađanin.

S europskom svemirskom agencijom i s FER-om ova ekipa surađuje na još jednom projektu. A to bi pak moglo pomoći u prikupljanju podataka koji bi pokazali gdje je zemlja najviše, a gdje najmanje svjetlosno zagađena.

"Ovo je prototipna pločica koja može detektirati svjetlosno zagađenje u niskoj orbiti zemlje, te šalje podatke na zemlju kako bi mogli mapirati svjetlosno onečišćenje zemlje", rekao je Marko Mamić, inženjer za razvoj i istraživanje.

Kao djeca sanjali su o svemiru, ali ni u najluđim snovima nisu mogli zamisliti da će proći na natječaju i ući u suradnju sa svemirskom agencijom.

Bolja Hrvatska: Osječka priča o dronovima: Ilustracija - 5 Osijek su pozicionirali na tehnološku mapu svijeta, a tek im je pet godina. Oni su jednostavno – Bolja Hrvatska!

"Da mi je netko prije godinu dana rekao da ću imati priliku raditi na takvom nekom projektu, ne bi mu vjerovao", kroz smjeh je dodao Mamić.

"Neki dječiji snovi koji su i dalje ostali u podsvijesti. Jednostavno, vidjeli smo tu priliku da možemo pridonijeti i i odlučili se za taj potez", ispričao je Aldin.

Sličn princip iskoristili su i na zemlji. Njihovu tehnologiju neke tvrtke koriste za nadzore velikih proizvodnih procesa.

"Kamera snima i u pozadini je nekakav algoritam koji te podatke obrađuje. Recimo, vidimo da proizvod ima neku anomaliju, defekt, mi ga izbacimo praktički iz proizvodnje s linije, bez da remetimo proces proizvodnje", objasnio je Novoselnik.

Prije tri godine poremetili su klasične životne puteve i bacili se u poduzetničke vode. Tvrtka je s dva narasla na 15 zaposlenih. Iz Osijeka mogu jedino odlaziti njihove tehnologije u bespuća svemira, oni ostaju u Slavoniji kojoj donose neku perspektivniju budućnost.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti