Kad umjetna inteligencija preuzme dan: Pogledajte je li uspjela

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš, razgovarao je s - umjetnom inteligencijom. Chat GPT virtualni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju ovog tjedna dobio je novu inačicu. Autori jamče da računalo samo može položiti američki pravosudni ispit među 10 posto najboljih.

DNEVNIK.hr | 20.03.2023. / 06:30

Galerija

Ddok neki od umjetne inteligencije strahuju - reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš dao joj je da mu kontrolira cijeli dan.

Nedjelja jutro, tiho sve spava, ulica prazna, samo zvuk tramvaja. Mir i tišina, kao da sve stoji, Zagreb se budi, novi dan počinje svoj.

Ni Šenoa, ni Matoš ni Ivo Robić - ovu je pjesmu o jutru u Zagrebu napisala je umjetna inteligencija na naš zahtjev za manje od 40 sekundi. I dok je polovica društva oduševljena novim tehnologijama, druga polovica boji se da bi nas računala mogla preuzeti, rekao je Goleš.

Skupio je hrabrosti i jedan cijeli dan radio isključivo što umjetna inteligencija kaže. Što da radim nedjeljom u Zagrebu?, pitao ju je.

Slušao je savjete - otišao je u razgled Donjeg grada, na tržnicu, ali i da posjeti Muzej suvremene umjetnosti. Umjetnu inteligenciju zamolio je da mi osmisli pitanje za kustosicu. Računalo je zanimalo kakav je bio proces pripreme nove izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti?

Ured Kada je umjetna inteligencija zaprijetila ljudima, oni su postali - kreativniji

Proces nove izložbe bio je baziran na kolektivnom radu kustosa, dakle nalazimo se u stalnom postavu MSU gdje smo onda pripremli nove dionice vezane za fundus našeg muzeja, odgovorila je kustosica MSU-a Vesna Meštrić.

Tražio je umjetnu inteligenciju i korak više. Može li napraviti sliku u suvremenom stilu naslova "fragmenti vremena". Odgovor je dobio za dvije minute. "Povezao je dakle sat i vrijeme, računanje vremena trajanje", komentirala je Meštrić.

Ured Kada je umjetna inteligencija zaprijetila ljudima, oni su postali - kreativniji

Nakon što je Goleša naučio cjenkanju na tržnici, pitao je što će kuhati - recept za juhu stigao je u sekundi. Nakon toga ga je poslao u šetnju Maksimirom te savjetovao da popije kavu, to je bitan dio zagrebačke kulture.

Umjetna inteligencija zna i može gotovo sve. No ima li nešto što ne zna. A ne zna kakvo će biti vrijeme sutradan. Žao mi je, ali kao virtualni asistent nemam informacije o vremenskoj prognozi, zaključila je na kraju dana umjetna inteligencija.

Kako je izgledao dan s umjetnom inteligencijom, pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti