Galerija

Ddok neki od umjetne inteligencije strahuju - reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš dao joj je da mu kontrolira cijeli dan.

Nedjelja jutro, tiho sve spava, ulica prazna, samo zvuk tramvaja. Mir i tišina, kao da sve stoji, Zagreb se budi, novi dan počinje svoj.

Ni Šenoa, ni Matoš ni Ivo Robić - ovu je pjesmu o jutru u Zagrebu napisala je umjetna inteligencija na naš zahtjev za manje od 40 sekundi. I dok je polovica društva oduševljena novim tehnologijama, druga polovica boji se da bi nas računala mogla preuzeti, rekao je Goleš.

Skupio je hrabrosti i jedan cijeli dan radio isključivo što umjetna inteligencija kaže. Što da radim nedjeljom u Zagrebu?, pitao ju je.

Slušao je savjete - otišao je u razgled Donjeg grada, na tržnicu, ali i da posjeti Muzej suvremene umjetnosti. Umjetnu inteligenciju zamolio je da mi osmisli pitanje za kustosicu. Računalo je zanimalo kakav je bio proces pripreme nove izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti?

Ured Kada je umjetna inteligencija zaprijetila ljudima, oni su postali - kreativniji

Proces nove izložbe bio je baziran na kolektivnom radu kustosa, dakle nalazimo se u stalnom postavu MSU gdje smo onda pripremli nove dionice vezane za fundus našeg muzeja, odgovorila je kustosica MSU-a Vesna Meštrić.

Tražio je umjetnu inteligenciju i korak više. Može li napraviti sliku u suvremenom stilu naslova "fragmenti vremena". Odgovor je dobio za dvije minute. "Povezao je dakle sat i vrijeme, računanje vremena trajanje", komentirala je Meštrić.

Ured Kada je umjetna inteligencija zaprijetila ljudima, oni su postali - kreativniji

Nakon što je Goleša naučio cjenkanju na tržnici, pitao je što će kuhati - recept za juhu stigao je u sekundi. Nakon toga ga je poslao u šetnju Maksimirom te savjetovao da popije kavu, to je bitan dio zagrebačke kulture.

Umjetna inteligencija zna i može gotovo sve. No ima li nešto što ne zna. A ne zna kakvo će biti vrijeme sutradan. Žao mi je, ali kao virtualni asistent nemam informacije o vremenskoj prognozi, zaključila je na kraju dana umjetna inteligencija.

Kako je izgledao dan s umjetnom inteligencijom, pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju