Hrvatski stroj koji spašava živote: Ne mogu mu ništa ni ručne bombe, a ima i niz drugih aduta

Protuteroristički robot najnoviji je hrvatski visokotehnološki proizvod. Reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina istražio je kako radi, no da bi to mogao, prvo je morao stvoriti situaciju za koju je robot namijenjen.

DNEVNIK.hr | 12.03.2023. / 07:28

Galerija

Krizna situacija u zagrebačkoj četvrti Žitnjak traje već satima. Oko 16:30 skupina maskiranih, naoružanih napadača upala je u prostor termoelektrane, tamo se zabarikadirala i drži taoce. U ovom trenutku još nemamo informacija radi li se o terorističkom napadu ili...

Srećom, ovaj teroristički napad se ne događa. Ali da se dogodio, novi stroj tvrtke DOK-ING spasio bi mnoge živote

Stroj se zove MV3 Hystrix, na hrvatskom Dikobraz. U zamišljenoj terorističkoj krizi to robotsko antiterorističko vozilo specijalcima bi olakšalo borbu s napadačima.

Specijalci imaju maksimalnu zaštitu, imaju dodatnu sigurnost. Čim imate i sigurnost, znači, s obzirom na to da postoji neprobojni balistički štit visoke razine zaštite - vi imate i tu jednu dodatnu psihološku prednost, samim time i preciznost u djelovanju. A smanjuje se pogibeljnost ljudi, objasnio je Alenko Ribić, konzultant za protuterorizam.

DOK-ING MV-3 Dok-Ing predstavio inovaciju u svijetu specijalnih postrojbi - protuterorističko navalno vozilo MV-3

A osim štita koji ne mogu probiti ni ručne bombe, Histrix ima još aduta: bljeskalice za ometanje neprijatelja, harpun za probijanje prepreka, brojne kamere za izviđanje. Upravljanje može biti daljinsko, a može voziti cijeli antiteroristički tim i potrebnu opremu. Zlikovcima se loše piše.

Smanjuje se vrijeme intervencije, što je jako bitno u takvim situacijama gdje ima puno žrtava, i teroristi su osuđeni na propast, kaže Ribić.

Histrix je novi izvozni adut tvrtke DOK-ING, koja je već globalno poznata po svojim robotskim vozilima za specijalne namjene.

Christopher Wray, FBI Direktor FBI-a upozorava na potencijalnu opasnost koju autonomna vozila mogu predstavljati

Na sajmu u Njemačkoj, gdje smo premijerno predstavili stroj, bilo je jako puno upita i jako puno razgovora s taktičkim timovima iz cijele Europe. Ovo će nam služiti kao podloga za razradu daljnjih vizija koje svakako u ovom trenutku već radimo na mnogim sličnim stvarima i modularnim platformama za vojnu industriju, poručio je Nikša Cigoj, voditelj kupaca u toj tvrtki.

U sve nestabilnijem i nesigurnijem svijetu interesa za nabavu Hystrixa ne bi trebalo nedostajati. No, svi koji ga kupe vjerojatno će imati istu želju: da ga nikad neće morati upotrijebiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti