Galerija

Krizna situacija u zagrebačkoj četvrti Žitnjak traje već satima. Oko 16:30 skupina maskiranih, naoružanih napadača upala je u prostor termoelektrane, tamo se zabarikadirala i drži taoce. U ovom trenutku još nemamo informacija radi li se o terorističkom napadu ili...

Srećom, ovaj teroristički napad se ne događa. Ali da se dogodio, novi stroj tvrtke DOK-ING spasio bi mnoge živote

Stroj se zove MV3 Hystrix, na hrvatskom Dikobraz. U zamišljenoj terorističkoj krizi to robotsko antiterorističko vozilo specijalcima bi olakšalo borbu s napadačima.

Specijalci imaju maksimalnu zaštitu, imaju dodatnu sigurnost. Čim imate i sigurnost, znači, s obzirom na to da postoji neprobojni balistički štit visoke razine zaštite - vi imate i tu jednu dodatnu psihološku prednost, samim time i preciznost u djelovanju. A smanjuje se pogibeljnost ljudi, objasnio je Alenko Ribić, konzultant za protuterorizam.

DOK-ING MV-3 Dok-Ing predstavio inovaciju u svijetu specijalnih postrojbi - protuterorističko navalno vozilo MV-3

A osim štita koji ne mogu probiti ni ručne bombe, Histrix ima još aduta: bljeskalice za ometanje neprijatelja, harpun za probijanje prepreka, brojne kamere za izviđanje. Upravljanje može biti daljinsko, a može voziti cijeli antiteroristički tim i potrebnu opremu. Zlikovcima se loše piše.

Smanjuje se vrijeme intervencije, što je jako bitno u takvim situacijama gdje ima puno žrtava, i teroristi su osuđeni na propast, kaže Ribić.

Histrix je novi izvozni adut tvrtke DOK-ING, koja je već globalno poznata po svojim robotskim vozilima za specijalne namjene.

Christopher Wray, FBI Direktor FBI-a upozorava na potencijalnu opasnost koju autonomna vozila mogu predstavljati

Na sajmu u Njemačkoj, gdje smo premijerno predstavili stroj, bilo je jako puno upita i jako puno razgovora s taktičkim timovima iz cijele Europe. Ovo će nam služiti kao podloga za razradu daljnjih vizija koje svakako u ovom trenutku već radimo na mnogim sličnim stvarima i modularnim platformama za vojnu industriju, poručio je Nikša Cigoj, voditelj kupaca u toj tvrtki.

U sve nestabilnijem i nesigurnijem svijetu interesa za nabavu Hystrixa ne bi trebalo nedostajati. No, svi koji ga kupe vjerojatno će imati istu želju: da ga nikad neće morati upotrijebiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju