Direktor FBI-a upozorava na potencijalnu opasnost koju autonomna vozila mogu predstavljati

Potencijalnu opasnost predstavlja i velika količina podataka koje autonomna vozila prikupljaju.

Martina Čizmić | 20.01.2023. / 13:59

Christopher Wray, FBI (Foto: World Economic Forum/ Greg Beadle)

Sve šira upotreba autonomnih vozila mogla bi teroristima otvoriti nove načine napada, upozorio je direktor FBI-a Christopher Wray govoreći na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Gostujući na panelu o nacionalnoj sigurnosti, Wray je otvoreno rekao da FBI autonomna vozila vidi kao mogući alat za nanošenje ozljeda, ali i kao potencijalno vrijedan izvor osobnih podataka, koje bi teroristi mogli iskorištavati za svoje ciljeve.

Vozilo s robotskim očima Mogu li robotske oči na autonomnim vozilima povećati sigurnost pješaka u prometu?

Kad govorite o autonomnim vozilima, to je nešto zbog čega smo svim uzbuđeni. Ali postoje opasnosti, koje su više nego očite, a kojih se moramo čuvati, istaknuo je Wray.

Razmišljam o priči koju sam ne tako davno čuo, o istraživačima koji su uspjeli prevariti algoritam autonomnog automobila, stavljajući komad crne trake preko znaka stop. To je uzrokovalo ubrzanje automobila, umjesto da se zaustavi. To je jednostavan primjer, ali pokazuje opasnosti o kojima moramo razmišljati, istaknuo je Wray.

Dodao je kako potencijalnu opasnost predstavlja i velika količina podataka koje autonomna vozila prikupljaju.

Slika nije dostupna Jesu li zaista sigurniji? Američki regulator objavio podatke o nesrećama automobila za koje neki kažu da su naša budućnost

Kad god prikupljate puno osjetljivih podataka, to postaje veoma primamljiva meta, dodao je Wray.

Stoga, ističe Wray, američka savezna vlada prati što se događa s autonomnim vozilima i razmišlja o opasnostima koje bi ona mogla predstavljati. Rekao je kako je ruski rat protiv Ukrajine pružio uvid u nove primjere razvoja kibernetičkih napada i pokazao kako određene aktivnosti mogu biti preteča samog napada.

Vidjeli smo kako je, uoči sukoba, bila pojačana aktivnost ruskih obavještajnih službi, poglavito u zlonamjernim kibernetičkim aktivnostima protiv američke infrastrukture, istaknuo je Wray te dodao kako to izaziva sve veću zabrinutost u američkoj obavještajnoj zajednici.

Slika nije dostupna Kada će autonomna vozila zavladati cestama? Evo što kaže CEO Volkswagena

Sve smo zabrinutiji da bi aktivnosti nadzora - skeniranje, istraživanje, sve pripremne aktivnosti - mogle biti pokazatelj nečeg puno ozbiljnijeg, upozorio je Wray.

Osim Rusije, obavještajnu zajednicu brine i sve jači kineski program razvoja umjetne inteligencije.

Kineska vlada ima veći hakerski program od bilo koje nacije na svijetu, a njihov program umjetne inteligencije ne podliježe ni jednom zakonu. Izgrađen je na velikim bazama intelektualnog vlasništva i osjetljivih podataka koje su ukrali tijekom godina i, vjerojatno, će biti iskorišten za unaprjeđenje tog hakerskog programa, istaknuo je Wray te dodao kako bi zbog toga svi trebali biti zabrinuti.

Izvor: Fox News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti