Stigla velika nadogradnja za ChatGPT, kreatori tvrde da će sad manje "halucinirati"

Trenutno najpopularniji oblik umjetne inteligencije u svijetu, ChatGPT, dobio je novu nadogradnju, a njegovi kreatori tvrde da će biti još točniji, da će manje "halucinirati" te da u nekim područjima ima performanse na ljudskoj razini.

Branimir Vorša | 15.03.2023. / 12:23

ChatGPT
ChatGPT (Foto: Afp)

OpenAI, tvrtka kreator ChatGPT chatbota pokretanog umjetnom inteligencijom (AI), koji izbacuje eseje, pjesme ili računalni kod na naredbu, objavila je dugo očekivanu nadogradnju navedenog chatbota te tvrde da će nadograđena tehnologija sada biti sigurnija i točnija od prethodne verzije.

Otkako je ChatGPT izbio na scenu krajem studenog, nadogradnja na GPT-4 je bila vrlo iščekivana. Korisnike je u međuvremenu oduševila i dosadašnja u javnost puštena verzija ChatGPT-a.

ChatGPT, ilustracija Privukli ih obećanjem o pristupu ChatGPT-u pa im oteli račune na Facebooku i ukrali novac

"Pokazuje performanse na ljudskoj razini"

Stvorili smo GPT-4, najnoviju prekretnicu u naporima OpenAI-ja u povećanju dubinskog učenja, piše na blogu tvrtke OpenAI, a piše i da nova verzija AI tehnologije pokazuje performanse na ljudskoj razini na nekim profesionalnim i akademskim zadacima. Iz OpenAI-ja ističu da je najnoviji model kreativniji i više suradnički nego ikad prije, kao i da će rješavati teške probleme s većom točnošću.

Najnovija nadogradnja omogućuje da tekstualni odgovori iz GPT-4 budu točniji, kao da će u budućnosti davati rezultate i od unosa slika, kao i teksta, što predstavlja veliki korak naprijed za tu tehnologiju. Ipak, taj aspekt nadogradnje još nije objavljen. Iz OpenAI-ja su naglasili kako surađuju s partnerskom tvrtkom Be My Eyes, kako bi pripremili tu iduću nadogradnju.

Na stvarnom primjeru to bi izgledalo otprilike tako da ako korisnik pošalje sliku unutrašnjosti hladnjaka, GPT-4 će ne samo ispravno identificirati što se tamo nalazi, već će i smisliti što se može pripremiti s namirnicama koje je identificirao u hladnjaku.

Kako do nadogradnje?

Korisnicima je najnovija nadogradnja dostupna putem ChatGPT Plus-a, OpenAI-jevog plana plaćene pretplate, kao i na AI-pokretanoj verziji Microsoftove tražilice Bing koja je trenutno u fazi testiranja. OpenAI podržava Microsoft, koji je ranije ove godine rekao da će financirati tu tvrtku u milijardama dolara.

Microsoft je isto tako brzo integrirao OpenAI-jevu tehnologiju u svoju tražilicu Bing, preglednik Edge i svoje druge proizvode. Microsoftovo agresivno prihvaćanje ChatGPT-a izazvalo je utrku s Googleom koji je najavio vlastite verzije AI tehnologije, a Amazon, Baidu i Meta također su se uključili, u strahu da slučajno ne bi zaostajali za konkurencijom.

ChatGPT Nakon što je osvojio računala ChatGPT stiže i na pametne satove

GPT-4 će manje "halucinirati"

Iz OpenAI-ja naglašavaju da je sada puno manje vjerojatno da će GPT-4 podivljati kao njihov raniji chatbot, jer su korisnici dosad prijavili čitav niz interakcija s dosadašnjom verzijom te tehnologije u kojima su im predstavljene laži, uvrede ili druge takozvane "halucinacije".

Proveli smo šest mjeseci čineći GPT-4 sigurnijim i usklađenijim. Postoji 82 posto manja vjerojatnost da će GPT-4 odgovoriti na zahtjeve za nedopuštenim sadržajem i 40 posto veća vjerojatnost da će proizvesti činjenične odgovore, tvrde iz OpenAI-ja.

No, osnivač te tvrtke Sam Altman priznao je da GPT-4, unatoč očekivanjima, još uvijek ima nedostataka, da je još uvijek je ograničen i još uvijek se čini impresivnijim pri prvoj uporabi nego nakon što s njim provedete više vremena.

Izvor: Science Alert/AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti