Europske tehnološke tvrtke Bolt, Delivery Hero, Glovo i Wolt najavile su zajedničke aktivnosti kojima žele doprinijeti kvalitetnijoj regulaciji platformskog rada u Europi. Kao rezultat suradnje nastala je inicijativa Europski projekt sa svrhom (European Purpose Project) kojoj je cilj, osim pozitivnog utjecaja na društvo, pružiti nadležnim tijelima u zemljama EU-a smjernice i preporuke u regulaciji zakona o radu. Tvrtke su uputile i poziv za sudjelovanje u javnom savjetovanju koje se odvija na službenoj internetskoj stranici projekta European Purpose Project i traje do kolovoza 2021.

Inicijativa Europski projekt sa svrhom nastala je na temelju pozitivnog mišljenja stručnjaka u području javnih politika o Izjavi o načelima koju su u prosincu 2020. potpisali Bolt, Delivery Hero, Glovo i Wolt. Izjava u fokus postavlja inovaciju dostupnu svima, tržište i socijalnu ekonomiju te novi poslovni model. Svoju viziju o regulaciji rada na platformama na službenoj stranici projekta u formi komentara mogu podijeliti i svi zainteresirani građani europskih zemalja.

Osim što su pokrenuli inicijativu, osnivači Bolta, Delivery Heroa, Glova i Wolta obvezali su se do 1. rujna 2021. izraditi kodeks ponašanja te priručnik najboljih korporativnih i regulatornih praksi platformskog rada. Navedeni dokumenti objedinit će mišljenja različitih dionika te će se moći koristiti kao podrška postojećim regulatornim procesima na razini EU-a.

Rad na platformi i ekonomija vezana za ovaj poslovni model izvor su inovacija, više zapošljivosti te gospodarskog rasta. Kako bismo ih ostvarili, potrebno je razviti ekosustav koji odražava bitne europske vrijednosti. Bolt je predani predvodnik njegova razvoja i sudjeluje u stvaranju snažnog industrijskog glasa dostavnih platformi koji odražava ove vrijednosti, istaknuo je povodom pokretanja inicijative Markus Villig, suosnivač i direktor Bolta.

Bolt, Delivery Hero, Glovo i Wolt pozivaju i druge koji se žele pridružiti inicijativi da pruže svoj doprinos komentarima na stranici inicijative,

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju