Bombe u Kijevu zabilježili su i seizmografi: Zemlja se zatresla u zoru i nije se prestajala tresti

Mjerna postaja kod Kijeva zabilježila je u zoru 24. veljače podrhtavanje zemlje. No, ono nije nastalo zbog potresa, već zbog bombi koje su padale u blizini.

Martina Čizmić | 06.03.2022. / 11:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ruski napad na Ukrajinu nije samo odjeknuo u javnosti i medijima, već su ga zabilježili i sezimološki instrumenti.

Postaja Globalne sezimološke mreže, IU.Kiev zabilježila je skokove u podrhtavanju tla, koje je moguće povezati s početkom ruskih napada na taj grad. Podatke je na Twitteru objavila američka seizmologinja dr. Kasey Aderhold koja je na taj način pokušala shvatiti koliko su borbe u Ukrajini snažne.

 

Mjerna postaja koja se nalazi sjeverozapadno od Kijeva, posljednje je podatke poslala prije tjedan dana, a nakon toga je utihnula. Je li postaja još uvijek u jednom komadu ili je uništena u bombardiranjima i borbama, za sad nije poznato.

No, kako je situacija u Ukrajini eskalirala i počelo se prijetiti nuklearnim oružjem, pojavilo se pitanje hoće li seizmolozi zabilježiti i eventualni trenutak detonacije takvog oružja i kako ga mogu razlikovati od potresa.

Američki IRIS (Inkorporirani istraživački institut za seizmologiju) pojasnio je kako seizmometri bilježe bilo kakve pomake tla, no obradom podataka mogu razlikovati prirodne od ljudskih uzroka.

Najjednostavniji je način pogledati kako izgleda sezimogram. S obzirom na to da se eksplozija događa odjednom i na jednom mjestu, seizmogram bilježi prvo najveće podrhtavanje, a potom se ono smanjuje. Kod potresa, je izgled crte koju sezimogram bilježi nešto drugačiji jer zbog kretanja tla, najjače podrhtavanje bilježi nešto kasnije no što je ono započelo.

Treba istaknuti kako ovo nije prvi put da su seizmografi zabilježili eksplozije koje su bile jačine potresa. I nedavno testiranje otpornosti ratnog broda uz obalu Floride, seizmografi su zabilježili kao potres magnitude 3,9 stupnja, a da se tlo zatreslo prijavili su i brojni stalnovnici Floride. 

Slika nije dostupna Pogledajte snimku testiranja američkog nosača zrakoplova na pučini koje je uzrokovalo potres od 3,9 stupnjeva!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti