Borba na mobilnom tržištu: Huawei opasno prijeti Appleu!

Prema podacima jedne analitičke kompanije, Huawei je u drugom kvartalu isporučio više od 38 milijuna pametnih telefona

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.08.2017. / 11:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Samsung i Apple godinama dominiraju globalnim tržištem pametnih telefona te se čini kako su ove kompanije, kada je mobilno tržište u pitanju, svijet za sebe i u potpunosti nedodirljive. Prošle godine iz Huaweija su najavili kako namjeravaju prekinuti tu dominaciju i u budućnosti prestići prvo Apple, a onda i Samsung, te zauzeti prvo mjesto na tržištu pametnih telefona. Iako je riječ o velikim ambicijama, čini se kako seu ovoj kineskoj kompaniji nisu šalili te su se već u drugom ovogodišnjem kvartalu opasno približili Appleu i drugom mjesto na globalnom tržištu.

Prema jučer objavljenim podacima kompanije Canalys o broju isporučenih pametnih telefona u drugom ovogodišnjem tromjesečnom razdoblju, Huawei je isporučio nešto više od 38 milijuna telefona, dok ta brojka kod Applea iznosi 41 milijun – pri čemu je Apple u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježio porast od dva, a Huawei od dvadeset posto. Treba napomenuti da Apple objavljuje brojke prodanih uređaja, a ove su objavljene brojke predviđanja analitičara oko isporučenih telefona, a ne konkretne prodajne brojke.

Poruka Appleu: "Imamo moćniji telefon od novog iPhonea"

Dok je Huawei zaprijetio Appleu, u Samsungu (još) ne moraju strahovati od kineske kompanije jer su oni tijekom ova tri mjeseca isporučili više od 79 milijuna telefona, tako da su na sigurnom prvom mjestu.

Listu prvih pet kompanija koje su isporučile najveći broj pametnih telefona još zatvaraju dvije kineske kompanije – Oppo koji je zabilježio porast isporuka od 44 posto i Xiaomi s povećanjem većim od pedeset posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Oppo je tako tijekom drugog ovogodišnjeg kvartala isporučio 29,5 milijuna smartphonea, Xiaomi 23,2 posto, dok je tijekom ova tri mjeseca diljem svijeta isporučeno više od 360 milijuna pametnih telefona, skoro 20 milijuna više u odnosu na isto razdoblje lani.

Imaju li u Appleu razloga za zabrinutost?

Nije puno nedostajalo da Huawei preskoči Apple i zauzme drugo mjesto na tržištu – iako je to u skladu s ranijim najavama iz ove kineske kompanije, to bi sigurno bio šok za Apple. Također, iz Huaweija su već najavili kako će njihov nadolazeći smartphone Mate 10 biti bolji od iPhonea 8 o kojem se toliko priča zadnjih dana: "Imat će izdržljiviju bateriju, veliki ekran, bolje mogućnosti fotografiranja i brojne druge opcije koje će nam pomoći u borbi s Appleom".

Iz Applea nehotice procurili detalji o novom iPhoneu

No, s obzirom na ono što slijedi, odnosno interne Appleove prognoze i predviđanja analitičara, u Appleu ne samo da nemaju razloga za brigu, već bi do kraja godine čak mogli preuzeti prvo mjesto na ovom tržištu. Naime, svi očekuju rekordnu potražnju za novim modelima iPhonea koje će Apple predstaviti za malo više od mjesec dana, pogotovo za iPhoneom 8 o kojem glasine kruže već više od godinu dana. Ipak, pokazalo se kako su iz Huaweija ozbiljno mislili kada su najavili borbu za sam vrh tržišta te će biti zanimljivo pratiti kako će se situacija na mobilnom tržištu kretati u budućnosti.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti