Borba protiv piratstva: Gasi se najpoznatija stranica za skidanje pjesama s YouTubea

Vlasnik YouTube-MP3.org pristao je na privatnu nagodbu s organizacijama za zaštitu autorskih prava – njima će platiti (nepoznatu) svotu, a stranicu će ugasiti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.09.2017. / 08:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Navike ilegalnog skidanje pjesama tijekom godina su se promijenile te su milijuni ljudi, umjesto torrenta i brojnih piratskih stranica, pjesme počeli skidati direktno s YouTubea, a diskografi ovakav način piratstva, tzv. stream ripping smatraju opasnijim od klasičnih piratskih stranica za (ilegalno) skidanje pjesama.

Na YouTubeu, naravno, ne postoji opcija skidanja pjesama iz videozapisa jer se na taj način krše, ne samo pravila tog Googleova servisa nego i autorska prava glazbenika, već su na internetu dostupne stranice koje omogućuju jednostavno konvertiranje videozapisa s YouTubea u MP3 format. Najpoznatija takva stranica je YouTube-MP3 – još prošle godine grupe za autorska prava predvođenje RIAA-om podigle su tužbu protiv te stranice zbog kršenja autorskih prava i Digital Millennium Copyright Act zakona (DMCA), a upravljajući stranicom Philip Matesanz zaradio je velik novac. Skidanje odnosno konvertiranje pjesama bilo je u potpunosti besplatno, no zahvaljujući milijunima dnevnih korisnika, zarađivao je od reklama postavljenih na stranici.

Pod pritiskom diskografa i tužbe koja je podignuta protiv stranice, vlasnik stranice YouTube-MP3 privatnom nagodbom dogovorio se s organizacijom za zaštitu autorskih prava diskografa RIAA – osim što će platiti odštetu (cifra nije poznata), ugasit će stranicu, odnosno njezinu domenu predati RIAA-i. Također, ovom mu se nagodbom zabranjuje "dizajn, razvoj i upravljanje tehnologijama ili servisima povezanim sa stream rippingom" kako bi se Matesanza spriječilo da, nakon gašenja svoje stranice, pokrene sličnu piratsku stranicu i na isti način počne zarađivati kršenjem autorskih prava.

Njegova stranica trenutno je još online, no pretpostavlja se da će se uskoro ugasiti – ovo je velika pobjeda za organizacije za zaštitu autorskih prava te možemo pretpostaviti da slične tužbe očekuju i druge slične stranice.

Izvor: Torrent Freak
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti