Borba s lažnim vijestima: Google mijenja algoritam tražilice

Nakon Facebooka, i Google kreće u borbu s lažnim vijestima te mijenjaju algoritam svoje tražilice

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.04.2017. / 08:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dio ljudi nije se mogao pomiriti s ishodom američkih predsjedničkih izbora i pobjedom Donalda Trumpa te su krivce za ovakav ishod pronašli u brojnim lažnim vijestima koje su internetom i Facebookom kružile prije izbora i koje su favorizirale Trumpa, a kritizirale njegovu protukandidatkinju. Iako teško možemo povjerovati da je odluka o najmoćnijem čovjeku SAD-a, a vjerojatno i svijeta, donesena na temelju linkova na lažne vijesti koji su objavljeni na Fejsu, nakon toga Facebook je najavio borbu protiv ovakvih vijesti, a sada se u ovu borbu uključio i Google.

Prema informacijama Bloomberga, Alphabet, odnosno Google uvodi promjene u algoritmu tražilice s kojima žele sadržaj loše kvalitete, odnosno stranice s lažnim vijestima, teorijama zavjera i slično ukloniti s prvih stranica tražilice prema dnu rezultata pretraživanja. Tako zaposlenici ove kompanije koji procjenjuju rezultate objavljene na tražilici označavati i prijavljivati sve stranice s takvim lažnim i nekvalitetnim sadržajem, kako bi se članci s takvih stranica prikazivali na što nižoj poziciji na tražilici.

Iz ove kompanije kažu kako se na ovaj potez nisu odlučili ranije jer je riječ o relativno malom broju stranica s lažnim i nekvalitetnim sadržajem, no Ben Gomes iz Googlea kaže da tome sada žele stati na kraj. Kao primjer dao je primjer pretrage vezan uz Obamino navodno planiranje državnog udara te rezultati takve pretrage na Googleu prikazuju brojne lažne članke tako da Googleovci žele ukloniti takve vijesti s vrha tražilice. Također, Google će slične parametre primijeniti i na "auto complete " opciju, odnosno davanje prijedloga za dovršavanje upita za pretraživanje – kao jedan od primjera Gomes je naveo da, ako korisnici upišu "are woman ", Google nekada predloži "are woman evil" (jesu li žene zle). Google će sada neke takve prijedloge pretraživanja u potpunosti izbaciti, a omogućit će i korisnicima označavanje neprimjerenih prijedloga kako bi ih naknadno uklonili.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti