Brač: Nobelovci Eric Maskin i Oliver Hart posebni gosti konferencije "Izazovi Europe"

Proljetno sunce na Zlatni rat privuklo je prve ovogodišnje kupače. Uz svjetski prepoznatljivu plažu ovih dana uživaju i dva nobelovca - Oliver Hart i Eric Maskin. Ne skrivaju oduševljenje Hrvatskom.

Ivan Kaštelan | 24.05.2019. / 11:09

Galerija

Proljetno sunce na Zlatni rat privuklo je prve ovogodišnje kupače. Uz svjetski prepoznatljivu plažu ovih dana uživaju i dva nobelovca - Oliver Hart i Eric Maskin. Ne skrivaju oduševljenje Hrvatskom.

Pogled je prekrasan i jedva čekam vidjeti još, i naravno plivati, rekao je Oliver Hart, dobitnik Nobelove nagrade 2016. godine.

Vrlo je lijepo. Vidio sam malo toga. Posjetili smo Split, otišli smo do palače, pa vožnja trajektom do Brača. Prekrasno, kazao je Eric Maskin, dobitnik Nobelove nagrade 2007. godine.

Različito gledaju na to što se naš BDP u velikoj mjeri oslanja na turizam.

Puno ljudi bi željelo doći ovdje. Ja ću im sigurno reći da posjete Hrvatsku. Nisam siguran da je lud potez osloniti se na turizam. Sve izgleda kao veliki zaštićeni park, kaže Hart.

Specijaliziranje u bilo kojoj industriji je uvijek riskantno, za bilo koju zemlju. Dobro balansiranje u industriji je uvijek bolje jer omogućuje sigurnost i pruža mogućnost za napredak, smatra Maskin.

Tema bračke konferencije su ekonomski izazovi s kojima se susreće Europa. No u neformalnim razgovorima bilo je nemoguće zaobići temu trgovinskog rata između Kine i SAD-a. Zanimljivo, oba američka nobelovca smatraju kako je njihov predsjednik Donald Trump pogriješio u slučaju Huawei.

Ja ne bih napravio to na način kako je napravio predsjednik Trump. Pokušao bih do rješenja doći zajedno s Europom. Ali Trump je takav, on radi na svoj način, rekao je Hart.

Ne čini se kao da se Kinezima žuri da dogovore nešto s Donaldom Trumpom, kaže Maskin.

Što napraviti s PDV-om koji je među najvišima u Europi?

Možda bi ga trebalo uskladiti s drugima. Sigurno ga ne bih ukinuo, kaže Hart.

Ovi znanstvenici smatraju kako bi se Hrvatska usprkos članstvu u Europskoj uniji treba sama brinuti svojoj ekonomiji. U suprotnom, od globalnog financijskog kolača ostat će nam samo - mrvice.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti