Britanci kreću u poseban znanstveni pothvat: Pokaže li se ovaj test točnim, mogao bi potpuno promijeniti postupak ranog otkrivanja raka

Rano otkrivanje, posebno ako se radi o teško izlječivim vrstama raka poput raka jajnika i gušterače, može spasiti mnoge živote.

Hina | 13.09.2021. / 11:52

Testiranje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u ponedjeljak počinje s realizacijom najvećega probnog testiranja krvi u svijetu, čiji će se rezultati iskoristiti za otkrivanje više od 50 tipova raka prije pojave simptoma.

Radiochirurgia Zagreb predstavila novo postignuće (Foto: MKPS) Moderna tehnologija oboljelima od karcinoma gušterače omogućuje lakše liječenje te dulji očekivani životni vijek

 

Test Galleri, koji je razvila kalifornijska tvrtka Grail Inc., bit će isproban na 140.000 dobrovoljaca u Engleskoj u sklopu nasumičnog kontrolnog ispitivanja kako bi se ustanovilo u kolikoj je mjeri test uspješan.

Testiranje će se provesti na osobama u dobi od 50 do 79 godina koje nemaju nikakvih simptoma te će im se u iduće tri godine redovito jednom godišnje obavljati krvne pretrage.

Testom Galleri proučavat će se DNK u krvi da bi se utvrdilo potječe li dio iz stanica raka. DNK iz stanica raka razlikuje se od DNK-a zdravih stanica.

NHS England nada se da će ovaj krvni test biti osobito koristan u prepoznavanju onih vrsta raka koje je trenutačno vrlo teško rano dijagnosticirati i liječiti, a zna se da ranije postavljanje dijagnoze raka rezultira znatnim povećanjem stope preživljavanja.

Slika nije dostupna Međunarodno istraživanje otkrilo: U 2020. više od 740 tisuća slučajeva karcinoma u svijetu bilo je povezano s konzumacijom alkohola

Rano otkrivanje, posebno ako se radi o teško izlječivim vrstama raka poput raka jajnika i gušterače, može spasiti mnoge živote.

Moramo pažljivo proučiti rezultate testa Galleri da bismo saznali može li se tako znatno smanjiti broj karcinoma koji se dijagnosticiraju u kasnoj fazi, rekao je Peter Sasieni, profesor prevencije raka na londonskome King's Collegeu.

Test bi mogao potpuno promijeniti postupak ranog otkrivanja raka. Jako smo uzbuđeni što pokrećemo ovo važno istraživanje.

Rak pluća daleko je najčešći uzrok smrtnih ishoda od posljedica raka u Ujedinjenom Kraljevstvu i čini oko petinu svih smrtnih slučajeva od raka.

Slika nije dostupna Zabrinjavajući podatak: Koronavirus i određeni lijekovi koji se koriste protiv njega potiču razvoj karcinoma povezanih s virusima

Karcinomi pluća, crijeva, prostate i dojke odgovorni su za 45 posto smrtnih slučajeva od raka u Ujedinjenom Kraljevstvu, podaci su NHS-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti