Moderna tehnologija oboljelima od karcinoma gušterače omogućuje lakše liječenje te dulji očekivani životni vijek

U radiokirurškim zahvatima u liječenju neoperabilnog karcinoma gušterače koriste se visoke doze zračenja uz maksimalnu preciznost navođenja zraka što omogućuje najsuvremenija oprema.

Martina Čizmić | 27.07.2021. / 13:50

Radiochirurgia Zagreb predstavila novo postignuće (Foto: MKPS)
Radiochirurgia Zagreb predstavila novo postignuće (Foto: MKPS) (Foto: MKPS)

Svake godine oko 800 osoba u Hrvatskoj oboli od raka gušterače. Kako se radi o bolesti koja nema vidljivih simptoma, rijetko se otkriva u ranom stadiju, kad ju je najlakše izliječiti. No, vrlo visoka stopa smrtnosti od te zloćudne bolesti iz godine u godinu se smanjuje, a vijek preživljavanja povećan je na dulje od 25 mjeseci u odnosu na ranijih prosječno šest mjeseci.

Kako je istaknuo stručni tim Specijalne bolnice Radiochirurgije Zagreb, tijekom  predstavljanja rezultata i iskustva četverogodišnjeg liječenja inoperabilnog karcinoma gušterače, u Ministarstvu zdravstva, nove tehnologije i tehnike liječenja uvelike olakšavaju liječenje te produljuju očekivani životni vijek kod pacijenata.

U protekle četiri godine u Radiochirurgiji izvedeno je svake godine od 30 u 2017. godini do 69 radiokirurških zahvata na gušterači 2020. godine. U tom razdoblju broj preživjelih osoba je udvostručen što je Hrvatsku za 2020. godinu svrstalo na šesto mjesto uspješnosti među svim zemljama Europske unije.

Rezultati koji se postižu u našoj bolnici posljednjih godina kod pacijenata s inoperabilnim lokalno uznapredovalim rakom gušterače predstavljaju trenutno apsolutni svjetski vrh u liječenju karcinoma gušterače, istaknuli su iz Radiochirurgijie te dodali da je svim tretiranim pacijentima u toj bolnici produljen životni vijek na prosječno više od dvije godine i stalno se povećava, a gotovo polovina pacijenata (njih 49 posto) je još uvijek živo.

Kako su pojasnili, u radiokirurškim zahvatima u liječenju neoperabilnog karcinoma gušterače koriste se visoke doze zračenja uz maksimalnu preciznost navođenja zraka što omogućuje najsuvremenija oprema.

Za sve pacijente oboljele od raka gušterače u Hrvatskoj ove informacije su od izuzetnog značaja, jer pružaju nadu u mogućnost liječenja s puno povoljnijim ishodom nego do sada, a još važnije je da im je takva vrsta liječenja dostupna i putem uputnice, istaknuli su u Ministarstvu zdravstva i naglasili da je omogućavanje ovakvog liječenja hrvatskim pacijentima oboljelima od neoperabilnog raka gušterače na teret zdravstvenog osiguranja veliki iskorak u kvaliteti zdravstvene zaštite i mogućnostima praćenja ishoda liječenja što će biti jedan od koraka u reformi zdravstvenog sustava.

Medicinski tim Radiochirurgije najavio je i nove iskorake u načinu liječenja raka gušterače. Kako su pojasnili, uz potporu sredstava Europske unije planira se početi liječenje radiokirurškim tretmanom i karcinoma gušterače koji se sada rješava klasičnim operativnim zahvatom. Tako će se ubuduće korištenjem dvaju najsuvremenijih radiokirurških uređaja i umjetne inteligencije omogućiti lakše i jednostavnije liječenje raka za pacijente, ali i s povećanim šansama za produljenje života s tom bolešću. Time bi se, ujedno, trebao povećati broj pacijenata kojima će biti dostupan ovakav oblik liječenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti