Britanci odgovorili na ruske prijetnje: Obustavili lansiranje OneWeb satelita s kozmodroma Bajkonur

OneWeb, koji konstelacijom 650 satelita nudi širokopojasnu vezu, Britanija i Bharti Global spasili su 2020. godine od bankrota. Eutelsat i SoftBank su također uložili.

Hina | 03.03.2022. / 12:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanska satelitska kompanija OneWeb rekla je u četvrtak da obustavlja sva lansiranja s ruskog kozmodroma Bajkonur nakon što je moskovska svemirska agencija tražila garancije da njihova tehnologija neće biti korištena u vojne svrhe.

 

 

Britanska vlada, koja je ima udio u OneWebu, rekla je da podupire odluku.

U jeku ruske nelegalne i ničim izazvane invazije Ukrajine, razmatramo naše sudjelovanje u svim budućim projektima koji uključuju rusku suradnju, rekla je vlada.

Slika nije dostupna OneWeb lansirao novih 36 satelita u orbitu, a do kraja 2021. njihov brzi internet pokrivat će od 50. sjeverne paralele naviše

Raketa Sojuz koja nosi 36 satelita OneWeba postavljena je na lansirno mjesto na kozmodromu Bajkonur u srijedu, prema fotografijama ruske svemirske agencije Roscosmos.

Roscosmos i Dmitrij Rogozin rekli su u srijedu da njegova agencija želi da im OneWeb pruži garancije da njihovi sateliti neće biti korišteni protiv Rusije, prema izvješću Interfaxa.

Slika nije dostupna Šef Roskosmosa prijeti: Ako nam hakirate satelite, to ćemo smatrati opravdanjem za rat!

Bez toga, Rogozin je rekao da će Rusija otkazati planirano lansiranje u petak s kozmodroma Bajkonur, koji Rusija unajmljuje od Kazahstana, bez kompenzacije OneWebu, izvijestila je ruska novinska agencija.

OneWeb, koji konstelacijom 650 satelita nudi širokopojasnu vezu, Britanija i Bharti Global spasili su 2020. godine od bankrota. Eutelsat i SoftBank su također uložili.

Elon Musk, milijarder i izvršni direktor SpaceX-a, donirao je satelitske internetske terminale Ukrajini, gdje su internetske veze doživjele smetnje zbog ruske invazije.

Starlink, kao i OneWeb, koristi male satelite u niskoj orbiti (LEO) kako bi omogućio internetski pristup.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti