OneWeb lansirao novih 36 satelita u orbitu, a do kraja 2021. njihov brzi internet pokrivat će od 50. sjeverne paralele naviše

Tvrtka OneWeb lansirala je u orbitu 36 satelita s ruskog kozmodroma na dalekom istoku. Sateliti su lansirani u orbitu u četvrtak kao dio plana navedene tvrtke da omogući globalni pristup brzom internetu.

Branimir Vorša | 26.03.2021. / 16:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S kozmodroma Vostočni lansirano je novih 36 internetskih satelita, čime se broj OneWeb-ovih satelita u orbiti povećao na njih 146. Ti sateliti dio su buduće flote internetskih satelita dizajniranih da omoguće globalni pristup brzom internetu niske latencije, tvrde iz OneWeb-a.

Do sredine 2021. godine OneWeb planira još tri (ukupno pet) lansiranja internetskih satelita koji će omogućiti internetsku povezanost svim regijama sjeverno od 50-og stupnja zemljopisne širine.

Te usluge pokrit će Veliku Britaniju, Aljasku, Sjevernu Europu, Grenland, Island, Arktička mora te Kanadu i bit će u pogonu prije isteka tekuće godine, poručuju iz OneWeb-a.

Namjera te tvrtke jest svoje usluge pružiti na globalnoj razini u 2022. godini.

OneWe je nastavio s lansiranjem satelita u orbitu u prosincu 2020. godine, nakon što se izvukao iz bankrota uz pomoć konzorcija kojeg čine britanska vlada i indisjki Bharti Enterprises, koji su i novi vlasnici te tvrtke. Navedeni konzorcij uložio je milijardu dolara u tu tvrtku.

OneWeb je osnovan 2014. godine, a njegov osnivač Greg Wyler planirao je poslati 650 satelita u nisku Zemljinu orbitu kako bi omogućio univerzalno dostupan internet, no uvijek je imao problem s prikupljanjem investicijskih sredstava.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti