Oblaci rata ponovno su se nadvili nad Sirijom te sve više medija spominje nedavno raketiranje udruženih snaga SAD-a, Francuske i Velike Britanije kao uvod u ono što nas čeka i što bi u najgorem slučaju moglo završiti novim globalnim ratom.

Ako i ne dođe do vojnog sukoba velikih sila, a nadajmo se da neće, gotovo je sigurno kako će se nevidljive bitke voditi u virtualnim prostorima i neće ih voditi marinci i vojni specijalci, već računalni stručnjaci koji će sa sigurnih mjesta pokušati ukrasti informacije, srušiti servere i internetske stranice, onemogućiti kritičnu infrastrukturu poput elektrana i slično.

U Velikoj Britaniji već se pripremaju za takve scenarije te mediji s otoka tvrde kako je britanska vojska spremna pokrenuti kibernetički napad protiv Rusije u slučaju da ruski hakeri napadnu nacionalnu infrastrukturu.

Cyber-sigurnost

Odnosi ovih zemalja ionako su na povijesno lošem nivou nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala te protjerivanja ruskih diplomata, tvrde na Reutersu, a u tim nategnutim odnosima ovih država upravo je kibernetička sigurnost jedna od ključnih točaka.

Naime, iz britanske obavještajne agencije GCHQ upozorili su na rusko "neprihvatljivo kibernetičko ponašanje", zbog kojeg će porasti potražnja za stručnjacima za kibernetičku sigurnost u Velikoj Britaniji, što ukazuje kako se obavještajci pripremaju za dugoročne borbe s Rusima u virtualnim prostorima.

Osim za nove napade, britanski špijuni upozoravaju i na nove taktike ruskih hakera koji bi uskoro mogli početi objavljivati privatne i neugodne informacije o političarima i poznatim ljudima iz te zemlje kojih su se dokopali ili će se dokopati kibernetičkim napadima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju