Britanci testiraju mogu li se lijekovi protiv malarije uzimati kao prevencija protiv koronavirusa

Ispitivanje bi trebalo pokazati jesu li i koliko učinkoviti u sprječavanju infekcije koronavirusom, ali i koliko su sigurni za uzimanje.

Martina Čizmić | 21.05.2020. / 13:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanski zdravstveni radnici od četvrtka će sudjelovati u međunarodnom istraživanju koje pokušava ustanoviti mogu li dva antimalarika, uključujući hidroksiklorokin, za koji je Donald Trump rekao da ga uzima, biti prevencija protiv koronavirusa.

U istraživanju "COPCOV" sudjelovat će više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Europe, Afrike, Azije i Južne Amerike.

Cilj je istraživanja ustanoviti mogu li klorokin i hidroksiklorokin spriječiti infekciju koronavirusom.

Potražnja za hidroksiklorokinom jako je porasla nakon što je Trump hvalio taj antimalarik kao mogući lijek protiv koronavirusa početkom travnja. Ranije ovoga tjedna Trump je kazao da uzima hidroksiklorokin kao prevenciju protiv koronavirusa, usprkos upozorenjima stručnjaka.

Istraživanje, pod vodstvom Sveučilišta u Oxfordu, a u suradnji s istraživačkim centrom za tropsku medicinu (MORU) iz Bangkoka, započet će u četvrtak u bolnicama u Brightonu i Oxfordu.

U istraživanju će sudjelovati ljudi koji su u bliskom kontaktu s pacijentima kojima je potvrđen COVID-19 ili se sumnja da ga imaju.

Zbilja ne znamo jesu li klorokin ili hidroksiklorokin blagotvorni ili štetni protiv COVID-19, rekao je profesor sa Sveučilišta u Oxfordu Nicholas White, koji je suvoditelj istraživanja i član MORU-a.

Najbolji način da saznamo jesi li efikasni u prevenciji COVID-19 jest randomiziranim kliničkim ispitivanjem, dodao je.

Istraživački tim koji provodi istraživanje COPCOV navodi da laboratorijski dokazi pokazuju da bi antimalarici mogli biti efikasni u prevenciji ili liječenju COVID-19, ali za sada nema konačnog zaključka.

Američka su regulatorna tijela odobrila korištenje hidroksiklorokina u hitnim slučajevima kod pacijenata s koronavirusom ali je Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila protiv korištenja tog lijeka izvan bolnica ili u kliničkim ispitivanjima zbog rizika od ozbiljnih poremećaja srčanog ritma.

Ova ispitivanja omogućit će nam najbolje shvaćanje toga koliko su sigurni i efikasni ti lijekovi u raznim skupinama stanovništva i dobnim skupinama, kazao je Nick Cammack iz Wellcome Trusta, medicinske zaklade koja uz ostale financira istraživanje.

Ako i samo ako su efikasni, ti se lijekovi mogu proizvesti brzo i raspodijeliti širom svijeta, dodaje.

U Velikoj Britaniji, Europi i Africi jedna će skupina sudionika istraživanja dobivati hidroksiklorokin, a druga placebo tijekom tri mjeseca.

U Aziji će jedna skupina dobiti klorokin, a druga placebo.

Ukupno se očekuje da će 25 centara za ovu studiju biti otvoreno u Velikoj Britaniji do kraja lipnja, naveo je MORU, a planira se stavljanje u pogon dodatnih centara u Tajlandu, drugdje u jugoistočnoj Aziji, u Italiji, Portugalu, Africi i Južnoj Americi.

Rezultati istraživanja očekuju se krajem godine.

 

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti