Britanija sve bliže lansiranju satelita sa svog teritorija

Čeka se još samo - dozvola za lansiranje.

Hina | 25.04.2024. / 08:36

SaxaVord Spaceport (Foto: SaxaVord Spaceport)

 Britanska svemirska luka SaxaVord napravila je novi korak prema slanju satelita u orbitu nakon što su joj regulatori dodijelili licencu za sigurno pružanje usluga, otvarajući put za prvo lansiranje kasnije ove godine.

Britanska Uprava za civilno zrakoplovstvo (CAA) rekla je u priopćenju u četvrtak da je odobrila dozvolu za lokaciju SaxaVord, koja se nalazi na Shetlandskim otocima uz sjevernu obalu Škotske.

To znači da je škotska luka savladala drugu od tri prepreke za licenciranje koje mora proći prije nego što se može izvesti prvo lansiranje rakete. Posljednji korak bila bi dozvola za lansiranje.

SaxaVord, koji je u prosincu postao prva licencirana svemirska luka za vertikalno lansiranje u Ujedinjenom Kraljevstvu, udružio se s njemačkom tvrtkom Rocket Factory iz Augsburga za prvu misiju.

Kao jedina potpuno licencirana svemirska luka za vertikalno lansiranje u zapadnoj Europi, sada se pripremamo za stvaranje svemirske povijesti s početkom operacija orbitalnog lansiranja. Prvo lansiranje očekuje se u trećem tromjesečju ove godine, rekao je Frank Strang, izvršni direktor SaxaVord Spaceporta.

Predviđa se da će svemirsko tržište do 2030. godine vrijediti više od bilijun dolara jer tvrtke diljem svijeta planiraju postaviti o orbitu nove tisuće satelita.

Napori Britanije da se učvrsti u lansiranju satelita doživjeli su veliki udarac u siječnju prošle godine kada je raketa Virgin Orbit zakazala nakon lansiranja iz modificiranog zrakoplova Boeing 747 koji je poletio iz Newquaya u jugozapadnoj Engleskoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti