Britanska studija otkrila zanimljive razlike između zaraze deltom i omikronom

Kod onih koji su primili tri doze cjepiva, simptomi zaraze omikronom trajali su svega 4,4 dana.

Hina | 11.04.2022. / 13:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Bolest uzrokovana varijantom omikron u prosjeku je oko dva dana kraća od varijante delta, pokazala je velika studija provedena među cijepljenim Britancima koji su bilježili svoje simptome u COVID-19 aplikaciju.

Kraća prezentacija simptoma sugerira, dok se čeka potvrda studija virusnog opterećenja, da bi razdoblje zaraznosti moglo biti kraće, što bi utjecalo na zdravstvene politike na radnom mjestu i smjernice za javno zdravlje, napisali su autori studije.

Slika nije dostupna Moderna ispituje cjepivo protiv omikrona

Na temelju aplikacije Zoe COVID Study, koja prikuplja podatke o simptomima koje oboljeli sami prijavljuju, studija je također otkrila da je 25 posto manja vjerojatnost da će simptomatska infekcija omikronom dovesti do hospitalizacije u usporedbi s delta varijantom.

Iako je poznato da omikron u načelu uzrokuje blažu bolest, studija je jedinstvena po svojoj detaljnoj analizi i po tome što je provedena samo među cijepljenim dobrovoljcima.

Istraživači s londonskog King's Collega analizirali su dvije skupine podataka: od 1. lipnja do 27. studenog 2021., kada je varijanta delta bila odgovorna za više od 70 posto slučajeva, i od 20. prosinca 2021. do 17. siječnja 2022., kada je prevladavao omikron u više od 70 posto slučajeva.

Slika nije dostupna Omikron zarazan na raznim površinama dulje od izvornog virusa SARS-CoV-2

Pacijenti - blizu 5000 u svakoj skupini - su uspoređeni s osobom iste dobi, spola i doze cijepljenja u drugoj skupini.

Omikronovo kraće trajanje simptoma u odnosu na deltu bilo je izraženije kod onih koji su primili tri doze cjepiva. Simptomi su u prosjeku trajali 7,7 dana tijekom razdoblja u kojem je dominirala delta, a samo 4,4 dana, ili 3,3 dana manje, tijekom razdoblja omikrona.

Među onima koji su primili dvije doze cjepiva, simptomi delte trajali su 9,6 dana, a omikronovi 8,3 dana, što je razlika od samo 1,3 dana.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili da je moguće dvaput se zaraziti omikronom

Studija je objavljena u medicinskom časopisu The Lancet u četvrtak i bit će predstavljena na Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti kasnije ovog mjeseca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti