Britanski aerodromi ulažu milijune u protudronsku tehnologiju

Glasnogovornik Heathrowa istaknuo je kako će se prije odluke konzultirati s policijom i vojskom ne bi li odabrali najbolju tehnologiju

Martina Čizmić | 05.01.2019. / 11:30

Aerodrom Heathrow (Foto: Heathrow) (Foto: Heathrow)

Nakon što je zbog uočenih dronova londonski aerodrom Gatwick zatvoren u dva navrata, zbog čega je u predbožićno vrijeme otkazano oko 1000 letova, a više od 10 tisuća putnika ostalo je zarobljeno u gužvi, donesena je odluka o investiciji u protudronsku opremu.

Tako će londonski Gatwick i Heathrow uložiti nekoliko milijna funti u novu obrambenu opremu kako bi osigruali neometan promet i sigurnost putnika i osoblja.

Nepoznati dron nad aerodromom? Sredite ga po kratkom postupku

Iako još nije poznato za koju će se protudronsku tehnologiju odlučiti, glasnogovornik Heathrowa istaknuo je kako će se prije odluke konzultirati s policijom i vojskom ne bi li odabrali najbolju tehnologiju.

Protudronska tehnologija funkcionira kao radar i ometač signala. Detektira dronove i blokira komunikaciju između njih i pilota te tako dron čini neupotrebljivim.

Izraelski sustav Drone Dome, koji je navodno na Gatwicku koristila britanska vojska koja je došla pomoći u normalizaciji prometa, ima doseg od nekoliko kilometara u svim smjerovima.

S obzirom na to koliko se dronova svakog dana proda u svijetu te koliko su ljudi neodgovorni u njihovom upravljanju, čini se kako će ovakva vrsta opreme morati postati obavezna na svim areodromima.

Izvor: Huffington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti