Britanski kirurzi razvili isprintane 3D modele jetre za lakšu procjenu operabilnosti bez 'otvaranja' pacijenta

Britanski su kirurzi lansirali novu tehniku za korištenje isprintanih 3D modela jetre pacijenata kako bi im pomogli u izvođenju složenih operativnih zahvata.

Hina | 22.01.2024. / 09:30

Liječnici u operacijskoj sali
Liječnici u operacijskoj sali (Foto: Getty Images)

Liječnici u Sveučilišnoj bolnici Southampton uz potporu zaklade Planets Cancer Charity izradili su model prilagođen svakom pacijentu kako bi planirali operacije i osigurali najbolje ishode prije nego što se naprave nepovratni koraci tijekom operacije.

Podaci iz snimki CT-a i MRI-a pacijenata s hilarnim kolangiokarcinomom, vrstom raka žučnih vodova, koriste se za izradu detaljnih fizičkih modela.

Bolji ishodi za pacijente

Zatim ih kirurzi analiziraju kako bi utvrdili može li se tumor sigurno ukloniti, što je odluka koja se prije nije mogla donijeti sve dok operacija zapravo nije bila u tijeku.

Isprintani 3D modeli sve se više koriste kao pomoć pri donošenju odluka prije i tijekom operacije i za bolje razumijevanje anatomskih odnosa tumora unutar struktura organa. Kod ovog posebno izazovnog raka, hilarnog kolangiokarcinoma, ponekad nismo u mogućnosti reći do zadnje minute može li se tumor sigurno ukloniti ili ne. Ponekad će kirurzi poduzeti nepovratan korak i onda otkriti da se tumor ne može potpuno ukloniti, što rezultira lošim ishodima za pacijente kratkoročno i dugoročno, pojašnjava Arjun Takhar, kirurg specijaliziran za hepatobilijarne karcinome i karcinome gušterače.

3D ispis nudi prednost u procjeni tumora i njegove okoline kao što su krvne žile i žučni kanali... prije izvođenja same operacije. Cilj pilot projekta je procijeniti omogućuje li to procjenu operabilnosti bez 'otvaranja' pacijenta te je li procjena s modelom bolja od jednostavnog gledanja CT-a i MR-a pacijenta, dodao je.

Postoji i dodatna prednost - 3D model također bi mogao pomoći u edukaciji mlađih kirurga o nijansama anatomije jetre u odnosu na te složene tumore.

Ovo je jedinstvena prilika za korištenje nove tehnologije za pacijente s teškom bolešću, a predviđamo usvajanje tehnologije i kod pacijenata s drugim tumorima jetre, rekao je na kraju Takhar.

Spomenuta zklada Planets Cancer Charity pomaže pacijentima s karcinomima probavnog sustava financiranjem grupa za podršku pacijentima, inovativnih tretmana i istraživanja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti