Britanski matematičar izračunao: Sav koronavirus koji trenutačno kruži svijetom stao bi u jednu limenku bezalkoholnog pića

U studenom 2020. godine taj je volumen iznosio tek jednu čajnu žličicu.

Hina | 10.02.2021. / 14:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sav koronavirus koji trenutačno kruži svijetom lako bi stao u jednu limenku Coca-Cole, izračunao je britanski matematičar i pokazao koliki problem može izazvati nešto tako maleno.

Kombinirajući svjetske podatke o broju novozaraženih i procjene količine virusa po osobi, matematičar sa Sveučilišta u Bathu zaključio je da je u svijetu oko dva kvintilijuna čestica koronavirusa, odnosno oko dvije milijarde milijardi.

Uračunavši veličinu koronavirusa, prosječno oko 100 nanometara, Yates je potom izračunao ukupan volumen virusa.

Čak i kad se uračunaju šiljati proteini virusa i činjenica da bi njegov okrugli oblik ostavio prostora između čestica, ukupan volumen i dalje je manji od limenke od 3 decilitra Coca-Cole.

Nevjerojatno je kad se razmišlja da su svi problemi, kaos, teškoće i gubici života proteklih godina rezultat nečega što stane u dva gutljaja, priopćio je Yates.

Podsjetimo, u studenom 2020. istim se problemom pozabavio australski matematičar koji je izračunao da je ukupan volumen koronavirusa u tom trenutku, u cijelom svijetu iznosio tek - čajnu žličicu. 

Slika nije dostupna Australski matematičar izračunao da je za sav kaos koji je izazvao koronavirus odgovorna tek – žličica problema

Dosad je od COVID-19 umrlo 2,34 milijuna ljudi, a od početka pandemije bilo je 107 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti