Britanski premijer tvrdi: Samo se vlade mogu uhvatiti ukoštac s rizicima koje donosi AI

Sunak je poručio da Britanija želi biti globalni predvodnik u sigurnosti AI-a.

Hina | 26.10.2023. / 13:41

Rishi Sunak, britanski premijer
Rishi Sunak, britanski premijer (Foto: DNEVNIK.hr)

Britanski premijer Rishi Sunak u četvrtak je rekao da se samo vlade mogu uhvatiti ukoštac s rizicima koje predstavlja umjetna inteligencija (AI), tehnologija koja može olakšati izradu kemijskog ili biološkog oružja, širiti strah i, u najgorem slučaju, izbjeći ljudskoj kontroli.

Govoreći uoči globalnog skupa koji je sazvao sljedeći tjedan kako bi se procijenili rizici te tehnologije, Sunak je rekao da se nada da će se sudionici složiti o prirodi rizika i uspostaviti globalni panel za njihovu procjenu.

Umjetna inteligencija Najavljen globalni samit o umjetnoj inteligenciji

Britanija će, rekao je Sunak, ustanoviti sigurnosni institut za AI kako bi "preispitivala, procjenjivala i testirala nove tipove AI-a kako bi znala za što je svaki novi model sposoban".

Ako tu pogriješimo, AI bi mogao olakšati izradu kemijskog ili biološkog oružja, a u malo vjerojatnim ali ekstremnim slučajevima postoji rizik da se AI potpuno otme ljudskoj kontroli, upozorio je Sunak.

U Bletchley Parku u južnoj Engleskoj, sjedištu britanskih stručnjaka za razotkrivanje šifriranih poruka tijekom Drugog svjetskog rata, održava se 1. i 2. studenoga skup predstavnika AI kompanija, političkih lidera i stručnjaka, njih oko stotinu.

Sunak je poručio da Britanija želi biti globalni predvodnik u sigurnosti AI-a.

Na skup je pozvana i Kina, ali zasad nema potvrde da će poslati svoga predstavnika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti