Najavljen globalni samit o umjetnoj inteligenciji

Samit će se održati 1. i 2. studenog u Bletchley Parku, mjestu u Milton Keynesu u kojem je matematičar Alan Turing razbio vojnu šifru uređaja Enigme nacističke Njemačke.

Hina | 24.08.2023. / 13:17

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Velika Britanija u studenom će biti domaćin globalnog samita o umjetnoj inteligenciji u starom domu britanskih razbijača šifri iz Drugog svjetskog rata, dok premijer Rishi Sunak predstavlja Britaniju kao globalnog lidera u pitanju sigurnosti tehnologije koja se brzo razvija.

Samit će se održati 1. i 2. studenog u Bletchley Parku, mjestu u Milton Keynesu u kojem je matematičar Alan Turing razbio vojnu šifru uređaja Enigme nacističke Njemačke, objavila je vlada u četvrtak.

Treniranje AI Zahvaljujući AI-u udvostručili su prihode, a cijena dionice porasla im je 220 posto od početka godine

Čelnici tehnoloških tvrtki, vladini dužnosnici i znanstvenici sastat će se kako bi razmotrili rizike umjetne inteligencije i raspravili o tome kako se oni mogu ublažiti.

Samit će se vjerojatno dotaknuti pitanja kao što su kako spriječiti korištenje umjetne inteligencije za širenje dezinformacija tijekom izbora te korištenja tehnologije u ratovanju, prema anonimnoj izjavi vladina dužnosnika.

Ujedinjeno Kraljevstvo već je dugo dom transformativnih tehnologija budućnosti, tako da nema boljeg mjesta za ugošćivanje prvi globalni samit o sigurnosti umjetne inteligencije nego u Bletchley Parku, rekao je Sunak.

Kako bismo u potpunosti prihvatili izvanredne mogućnosti umjetne inteligencije, moramo se uhvatiti ukoštac s rizicima da osiguramo njezin siguran razvoj u godinama koje dolaze, dodao je.

Sunak je u lipnju najavio da će Velika Britanija organizirati samit nakon sastanka u Washingtonu s predsjednikom Joeom Bidenom.

Otkaz Umjetna inteligencija neće jednako utjecati na sve: Evo tko bi češće mogao dobiti otkaz

Poduzetnik u tehnološkom sektoru i stručnjak Mat Clifford te Jonathan Black, bivši visokorangirani diplomat i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, zaduženi su za pripremu samita.

Čelnici zemalja G7 u svibnju su pozvali na usvajanje standarda za regulaciju umjetne inteligenciju i uspostavu ministarskog foruma nazvan Hirošimski AI proces. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti