Umjetna inteligencija neće jednako utjecati na sve: Evo tko bi češće mogao dobiti otkaz

Otkazi zbog AI su neminovni, pri čemu nisu svi jednako ugroženi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.08.2023. / 11:15

Otkaz (Foto: Getty Images)

Objavljena je još jedna studija o utjecaju umjetne inteligencije na tržište rada koja, kao i ranija istraživanja, pokazuje kako bi zbog ove tehnologije mnogi mogli ostati bez posla. Studiju je provela Međunarodna organizacija rada (ILO), a ona je pokazala ono što manje-više znamo - za neke će AI postati neizostavan alat s kojim će postati produktivniji i učinkovitiji, dok su neka zanimanja itekako ugrožena.

Adobe Firefly Zaposlenici Adobea smatraju da bi zbog njihova novog AI alata grafički dizajneri mogli ostati bez posla

Istraživači ILO-a izdvojili su zanimanja u kojima je najveća izloženost generativnoj umjetnoj inteligenciji, odnosno najveća mogućnost da će ljude na tim pozicijama zamijeniti tehnologija. Kategorija koja je najviše izložena, dakle oni kojima najviše prijete otkazi zbog AI su službenici i uredski djelatnici poput operatera za obradu teksta i unos podataka, savjetnika za putovanje, službenika u kontakt-centrima, bankama itd.

Žene više nego dvostruko ugroženije u odnosu na muškarce

Kako je pokazala studija, u ovim zanimanjima prevladavaju žene tako da su, kada su u pitanju otkazi zbog umjetne inteligencije, one više nego dvostruko ugroženije od muškaraca i postoji veća šansa da će AI njima uzeti posao, nego muškim zaposlenicima.

S druge strane, zaposlenici koji obavljaju menadžerske i slične poslove manje su izloženi AI-u pa je time i manja vjerojatnost da će zbog ove tehnologije ostati bez posla, iako u budućnosti nitko ne može biti u potpunosti siguran da napredna tehnologija i umjetna inteligencija neće zaprijetiti njihovim poslovima.

Prema rezultatima ove studije, u zemljama s visokim prihodima, ugroženo je oko 7,8 posto poslova koje trenutno obavljaju žene, što je oko 21 milijun radnih mjesta, dok je za muškarce ta brojka puno manja - samo 2,9 posto, odnosno oko 9 milijuna. Ukupno, u zemljama s visokim prihodima ugroženo je oko 5,5 posto ukupnih radnih mjesta, dok je za zemlje s malim prihodima ta brojka puno manja i iznosi samo 0,4 posto.

Roboti Istraživanje pokazalo iznenađujuće rezultate uvođenja robotike u proizvodne procese kompanija

Kako je pokazalo istraživanje koje je proveo IBM-a na temelju dvije ranije studije, a o kojem smo pisali, jedno od rješenja za zaposlene koji ne žele da ih zamijeni AI, odnosno koji se žele prilagoditi vremenu u kojem će umjetna inteligencija dominirati, jest edukacija. To će, prema stručnjacima iz IBM-a, biti potrebno za čak 40 posto globalne radne snage.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti