Zaposlenici Adobea smatraju da bi zbog njihova novog AI alata grafički dizajneri mogli ostati bez posla

Adobe je novi alat predstavio nedavno i još se nalazi u testnoj fazi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.08.2023. / 11:36

Adobe Firefly (Foto: Adobe)

Tehnološki napredak nemoguće je ignorirati i sve mu se kompanije moraju prilagoditi jer bi u suprotnom mogle postati nevažne i staviti ključ u bravu. Ponekad se smjer u kojem ide taj razvoj ne sviđa ni samim zaposlenicima kompanije, što najbolje možemo vidjeti na primjeru Adobea. Kompanija koja je najpoznatija po svojim alatima poput Photoshopa i Acrobata nedavno je predstavila svoj alat baziran na umjetnoj inteligenciji Firefly, koji omogućuje obavljanje brojnih operacija unutar Photoshopa samo na temelju tekstualnog inputa.

Firefly za video Pogledajte Adobeov AI u akciji uređivanja videa: Dovoljno je samo napisati što želite napraviti, a ostalo prepustite umjetnoj inteligenciji

Određene operacije, poput dodavanja ili brisanja novih objekata na slikama, drugih oblika uređivanja fotografija ili stvaranja potpuno novih, koje bi inače dizajnerima uzimale puno vremena, sada se mogu napraviti jednostavnim tekstualnim upisom, nakon čega program sve radi sam. A prema onom što smo imali prilike vidjeti, u tome je Adobe Firefly prilično dobar. Korisnici su dosad toliko često koristili taj alat da je izvršni financijski direktor Adobea Dan Durn rekao kako je riječ o jednom od najuspješnijih beta izdanja u povijesti tvrtke.

No nisu svi sretni s Fireflyom, a što je posebno zanimljivo, nisu sretni ni neki zaposlenici kompanije. Razlog za to nije njegova kvaliteta, već potencijalni dugoročni utjecaj. Kako su otkrili podaci interne korespondencije zaposlenika preko Slacka, dio zaposlenika tvrtke pita se hoće li zbog alata koji su stvorili kompanije početi otpuštati zaposlenike. Jer ako AI alati mogu odrađivati posao dizajnera, onda oni više neće biti potrebni.

Je li to ono što zaista želimo? upitao se jedan stariji dizajner u Adobeu, dok dio drugih zaposlenika smatra kako je eksplozija AI alata za dizajnere prilično depresivna te da bi mogla uzrokovati egzistencijalnu krizu kreativaca.

Ipak, ne razmišljaju svi tako pesimistično. Još prilikom predstavljanja tog alata iz Adobea su naglasili kako nije riječ o programu koji bi trebao zamijeniti dizajnere, već bi im trebao pomoći u obavljanju svakodnevnih stvari. To je naglasio i jedan zaposlenik na Slacku: Ne mislim da bi trebali osjećati krivnju zato što omogućujemo bolje i brže alate, dok god to radimo etički.

Adobe Firefly Adobe predstavio AI alat Firefly fantastičnih mogućnosti: Ne bi trebao zamijeniti dizajnere, već im pomoći pri dizajniranju

Dizajneri su samo jedno od zanimanja koje je, bez obzira na to što mislili o Fireflyu i drugim sličnim alatima, ugrozila umjetna inteligencija. U ožujku ove godine u Goldman Sachsu predvidjeli su kako je u SAD-u i Europi zbog AI-a ugroženo oko 300 milijuna poslova, pri čemu su najugroženija administrativna zanimanja.

Izvor: NY Post


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti