Britanski stručnjak otkriva: Čokolada ima iznenađujuće pozitivan utjecaj na naše zdravlje

Otkrivanje ljekovitih tajni čokolade otkriva potencijalne dobrobiti za raspoloženje i zdravlje kardiovaskularnog sustava, no savjetuje se oprez i zbog njezinih toksičnih rizika.

Branimir Vorša | 29.03.2024. / 16:11

Čokolada
Čokolada (Foto: Getty Images)

Unatoč svojoj reputaciji da je bogata mastima i šećerom, novi dokazi upućuju na to da bi čokolada, posebice sirovo zrno kakaovca, mogla imati iznenađujuće zdravstvene dobrobiti.

Dr. Dan Baumgardt, viši predavač na Fakultetu za fiziologiju, farmakologiju i neuroznanost na britanskom Sveučilištu u Bristolu, otkriva intrigantan učinak čokolade na zdravlje.

Čokolada – ili točnije kakao, sirovo, nerafinirano zrno – ljekovito je čudo. Sadrži mnogo različitih aktivnih spojeva koji mogu izazvati farmakološke učinke u tijelu, poput lijekova ili lijekova, kaže dr. Baumgardt.

Čokolada, ilustracija Američka udruga potrošača pozvala proizvođače čokolade na promjene kako bi se zaštitilo zdravlje kupac i dala im znakoviti rok

Čokolada i raspoloženje

Poznato je da ključni spojevi poput teobromina i kofeina, prisutni u čokoladi, prolaze krvno-moždanu barijeru, utječu na živčani sustav i stječu čokoladi reputaciju hrane koja izaziva ovisnost. No kakve učinke čokolada ima na raspoloženje?

Sustavni pregled promatrao je skupinu studija koje su ispitivale osjećaje i emocije povezane s konzumiranjem čokolade. Većina je pokazala poboljšanja raspoloženja, anksioznosti, energije i stanja uzbuđenja, napominje dr. Baumgardt.

Druge potencijalne dobrobiti

Nadalje, povijesna uporaba čokolade kao lijeka za razne bolesti ukazuje na potencijalne dobrobiti osim poboljšanja raspoloženja.

Kava (Foto: Getty Images) Volite crnu kavu i čokoladu? Tajna je vjerojatno u genima

Stoljećima se čokolada koristila kao lijek za liječenje dugog popisa bolesti uključujući anemiju, tuberkulozu, giht, pa čak i nizak libido, objašnjava dr. Baumgardt.

Iako čokolada kod ljudi može ponuditi zdravstvene dobrobiti poput smanjenja krvnog tlaka i poboljšanja otpornosti na inzulin, ne treba zanemariti njezin sadržaj masti i šećera.

Znanost ide u smjeru čokolade koja ima što veći udio kakaovca, a minimalno dodataka. Dnevna doza od 20g-30g obične ili tamne čokolade s udjelom kakaovca iznad 70% mogla bi dovesti do veće koristi za zdravlje, kao i većeg zadovoljstva, savjetuje dr. Baumgardt.

Iako su potencijalne zdravstvene dobrobiti čokolade primamljive, umjerenost i pažljivo konzumiranje i dalje su ključni za njezin pozitivan utjecaj na naše zdravlje.

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti