Američka udruga potrošača pozvala proizvođače čokolade na promjene kako bi se zaštitilo zdravlje kupac i dala im znakoviti rok

Čokolada je sigurna, ustvrdili su proizvođači slatkiša, nakon što su ih iz Consumer Reportsa prozvali.

Hina | 24.01.2023. / 15:20

Čokolada, ilustracija
Čokolada, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Američki časopis Consumers Reports pozvao je četiri proizvođača tamne čokolade da se do Valentinova obvežu smanjiti količinu olova i kadmija nakon što je ispitivanje pokazalo da je njihova razina u nekim proizvodima štetna po zdravlje.

U pismu Hersheyu, Mondalezu, Theo Chocolateu i Trader Joe'su američki je časopis u ponedjeljak podsjetio da dugotrajno izlaganje teškim metalima može izazvati probleme u živčanom sustavu, potisnuti imunološki sustav i oštetiti bubrege.

Pretilost Kontroverzna ideja za smanjenje pretilosti: Biste li konzumirali čokoladicu na kojoj je slika operacije srca ili mrtvog psa?

Opasnost je veća za trudnice i malu djecu zbog rizika od problema u razvoju, naglasili su, dodavši pismu peticiju s gotovo 55 tisuća potpisa.

Krajem prosinca časopis je objavio istraživanje koje je utvrdilo teške metale u svih 28 analiziranih tamnih čokolada, ali u njih 23, uključujući one Hersheya, Godive i Lindta, razina olova, kadmija ili oba metala može biti i štetna, ako se konzumira 28 grama dnevno.

Udruga konditorskih tvrtki poručila je pak da kalifornijske zdravstvene smjernice koje je Consumer Reports smatra "najboljom zaštitom za potrošače" i primijenio ih je u istraživanju „nisu standardi sigurnosti hrane”. Čokolada je sigurna, ustvrdili su proizvođači slatkiša.

Kava (Foto: Getty Images) Volite crnu kavu i čokoladu? Tajna je vjerojatno u genima

Nakon što je Consumer Reports objavio rezultate istraživanje, potrošači su tužili Trader Joe's u najmanje devet navrata, a na udaru tužbi našli su se, među ostalima, i Hershey, Mondalez, Godiva i Lindt, navodi Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti