Britanski znanstvenici upozoravaju na mogućnost velikog vala zaraženih omikronom u siječnju

Ne poduzmu li se dodatne restriktivne mjere, Velika Britanija će se u siječnju suočiti s velikim valom zaraženih omikronom, objavili su britanski znanstvenici na temelju provedenih studija i predviđanja, piše u subotu BBC.

Hina | 12.12.2021. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dr. Nick Davies s londonskog Fakulteta za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) i jedan od glavnih britanskih istraživača, rekao je da se omikron "širi vrlo brzo", da je prilično zabrinjavajuća varijanta i da će vjerojatno biti dominantan oblik virusa u Engleskoj do kraja godine.

U izvješću utjecajne grupe znanstvenika koja se bavi predviđanjem tijeka događaja na temelju matematičkih modela, a među njima su i oni koji savjetuju britansku vladu, stoji da se u Engleskoj trenutačno broj zaraženih udvostručuje svaka 2,4 dana.

Britanski stručnjaci su objavili i da bi broj smrtnih ishoda od posljedica ove varijante koronavirusa do kraja travnja mogao iznositi između 25.000 i 75.000, ovisno o tomu koliko će učinkovito djelovati cjepiva.

No stručnjaci koji stoje iza studije kažu da je još uvijek sve prilično neizvjesno kada je posrijedi predviđanje tijeka događaja.

Rekli su da će, u najgorem slučaju možda biti potrebno uvesti stroža ograničenja kako bi se spriječila prenapučenost bolnica.

Na temelju onoga što se sada događa možemo očekivati ​​da će u Velikoj Britaniji doći do velikog val širenja omikrona, rekao je dr. Davies.

Istodobno on i njegovi kolege vjeruju da će velika zainteresiranost stanovništva za booster dozu cjepiva vjerojatno ublažiti utjecaj širenja omikrona.

Najviše je neizvjesnosti u pogledu toga u kolikoj će mjeri cijepljenje i booster doze cjepiva uspjeti spriječiti hospitalizaciju stanovništva.

Po ranim studijama koje je na temelju prikupljenih konkretnih podataka provela Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, dvije doze cjepiva omogućuju tek ograničenu zaštitu od razvoja simptoma nakon zaraze omikronom, no docjepna ili booster doza je povećava na 75 posto.

Studija LHSTM-a pretpostavlja da je omikron manje težak oblik koronavirusa u odnosu na prethodne varijante ako ste cijepljeni i uzima u obzir 'plan B'.

Po najoptimističnijem scenariju, broj svakodnevno hospitaliziranih trebao bi biti 40 posto manji u odnosu na onaj iz razdoblja vrhunca zaraze tijekom prošle zime.

Po najpesimističnijem scenariju mogao bi biti i gotovo dvostruko veći.

U izvješću se ipak zaključuje da će prema "većini scenarija", uz aktualne mjere, u bolnicama biti više hospitaliziranih nego tijekom prošle zime. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti