Britanski znanstvenici upozoravaju: Novi "britanski soj" koronavirusa ekstremno je drugačiji od prethodnih i mnogo zarazniji

Prof Jim Naismith sa Sveučilišta Oxford rekao je kako me se čini da će novootkrivena inačica virusa uskoro potaknuti uvođenje još strožih restriktivnih mjera.

Hina | 03.01.2021. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nova inačica COVID-19 znatno je zaraznija od prethodne verzije koronavirusa, pokazalo je novo istraživanje kojim se zaključuje da ta nova varijanta povećava reprodukciju ili takozvani broj R za 0,4 do 0,7, prenosi BBC u petak.

Zadnji broj R u Velikoj Britaniji procjenjivao se između 1,1 i 1,3, a trebao bi biti niži od 1,0 da bi se broj slučajeva zaraze počeo smanjivati.

Profesor Axel Gandy s londonskog Imperial Collegea rekao je da su razlike između tipova virusa "prilično ekstremne".

Golema je razlika u tomu koliko se lako širi ova inačica virusa u odnosu na prethodnu, rekao je za emisiju BBC Radio 4 Today.

Rezultati studije koju su proveli znanstvenici s Imperial Collegea ukazuju na to da se zaraza novom inačicom koronavirusa utrostručila za vrijeme zatvaranja u Velikoj Britaniji u mjesecu studenome, a prethodna njegova verzija smanjila se za trećinu.

Broj slučajeva zaraze COVID-19 počeo se brzo povećavati tijekom drugog vala, a broj slučajeva zaraze evidentiran u jednome danu, u četvrtak je dosegnuo novi maksimum.

Rani rezultati upućivali su na to da se virus brže širi među mlađima od 20 godina, posebno djecom srednjoškolske dobi, no najnoviji podaci pokazuju da se on brzo širi među svim dobnim skupinama, kazao je jedan od članova istraživačkog tima, prof. Gandy.

Prof Jim Naismith sa Sveučilišta Oxford rekao je kako me se čini da će novootkrivena inačica virusa uskoro potaknuti uvođenje još strožih restriktivnih mjera.

Podaci Imperial Collegea najbolja su dosadašnja analiza te impliciraju da dosad primijenjene mjere neće uspjeti smanjiti broj R ispod 1 ako se ne suzbije širenje nove inačice virusa, kazao je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti