Britansko istraživanje otkrilo: Svaki drugi pacijent s teškim oblikom COVID-19 razvije i druge zdravstvene tegobe

Nakon teškog COVID-a i otpuštanja iz bolnice jedan od troje pacijenata nije se mogao brinuti sam o sebi, bez obzira na dob, rasu ili spol.

Hina | 16.07.2021. / 11:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od dvije osobe hospitalizirane zbog teškog oblika COVID-19 razvije druge zdravstvene tegobe, doznaje se u petak iz istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno više od 70.000 pacijenata u 300 britanskih bolnica.

Autori studije, objavljene u časopisu The Lancet, tvrde da su rezultati do kojih su došli pokazali da se najčešće komplikacije uslijed teškog oblika COVID-19 odnose na bubrege i pluća pacijenta. No također se često pojave i neurološki i kardiovaskularni poremećaji.

Učestalost komplikacija kod teško oboljelih od novog koronavirusa velika je čak i među mladima, koji su do tada bili "zdravi pacijenti", s 27 posto njih od 19 do 29 godina koji razviju komplikacije te 37 posto njih od 30 do 39 godina koji razviju barem jednu komplikaciju nakon hospitalizacije zbog COVID-19.

To istraživanje proturječi dosadašnjem narativu da je COVID-19 opasan samo za ljude s komorbiditetima i starije, kazao je jedan od autora studije, profesor Calum Semple, sa Sveučilišta u Liverpoolu.

Ozbiljnost bolesti na prijemu u bolnicu naznaka je komplikacija čak i u mlađih odraslih ljudi, stoga prevencija razvoja dodatnih zdravstvenih tegoba zahtijeva primarnu strategiju sprečavanja bolesti, tj, cijepljenje, dodao je.

Rezultati istraživanja također pokazuju da su komplikacije češće kod muškaraca nego kod žena te nešto učestalije kod crnaca nego bijelaca.

Nakon teškog COVID-a i otpuštanja iz bolnice jedan od troje pacijenata nije se mogao brinuti sam o sebi, bez obzira na dob, rasu ili spol.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti