British American Tobacco razvija cjepivo protiv koronavirusa i poručuje: "Želimo da sve bude neprofitno"

British American Tobacco (BAT) razvija potencijalno cjepivo protiv COVID-19 putem svoje američke biotehnološke podružnice Kentucky BioProcessing (KBP). Trenutno se nalazi u fazi pretkliničkog istraživanja i iz BAT-a poručuju da je namjera da sve bude neprofitnog karaktera.

Branimir Vorša | 01.04.2020. / 12:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Potencijalno cjepivo protiv COVID-19 razvija se korištenjem nove tehnologije ubrzanog rasta duhana – trenutačno je u fazi pretkliničkog ispitivanja. Tehnologija je pokazala potencijal za brži i sigurniji razvoj cjepiva od klasičnih metoda.

U slučaju uspješnog testiranja, BAT vjeruje da bi se, uz pomoć partnerskih kompanija i vladinih agencija, već od lipnja moglo početi proizvoditi između 1 i 3 milijuna doza cjepiva.

Iako je poslovanje KBP-a komercijalno, namjera BAT-a je da kompletan projekt razvoja cjepiva protiv COVID-19 bude neprofitan.

Duhanska tehnologija ima određene prednosti

U razvoju cjepiva korištena je BAT-ova tehnologija ubrzanog rasta duhana koja je pokazala nekoliko prednosti u odnosu na klasičnu tehnologiju razvoja cjepiva.

Iz BAT-a tvrde da je potencijalno sigurnija s obzirom na to da sadnice duhana ne mogu nositi patogene koji mogu izazvati bolest kod ljudi.

Dodaju da je brži i razvoj zbog toga što se sastavnice cjepiva u sadnici duhana akumuliraju znatno brže – 6 tjedana u odnosu na nekoliko mjeseci koje zahtijevaju klasične metode;

Za razliku od tradicionalnih cjepiva koja često zahtijevaju hlađenje, formula koju KBP razvija ostaje stabilna na sobnoj temperaturi, ističu iz BAT-a.

U konačnici napominju i kako postoji potencijal postizanja efikasnog imunološkog odgovora kroz samo jednu dozu cjepiva.

Put prema kliničkim testiranjima

BAT-ova američka podružnica Reynolds American Inc preuzela je 2014. godine tvrtku KBP s ciljem korištenja njezinih jedinstvenih tehnologija ekstrakcije duhana u razvoju nove kategorije proizvoda koje su, za razliku od cigareta, lišene procesa izgaranja duhana.

KBP je bila jedna od rijetkih kompanija koja je 2014. godine uspjela razviti efikasan tretman protiv ebole, plasirajući ZMapp zajedno sa američkom kompanijom Mapp BioPharmaceuticals u suradnji sa američkim regulatorom za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (U.S. Biomedical Advanced Research and Development Authority - BARDA).

BAT istražuje mogućnosti suradnje s vladinim agencijama kako bi što prije cjepivo uveo u fazu kliničkih studija.

U kontaktu smo sa Američkom agencijom za hranu i lijekove i očekujemo upute za sljedeće korake. Stupili smo također u kontakt s Odjelom za zdravlje i socijalnu skrb u Ujedinjenom kraljevstvu kao i američkim regulatorom BARDA. Želimo pružiti podršku i omogućiti pristup našem istraživanju kako bismo što više ubrzali razvoj cjepiva protiv COVID-19. Razvoj cjepiva je izazovan i kompleksan i vjerujemo da smo napravili značajan probitak koristeći našu tehnologiju ubrzanog rasta duhana. Spremni smo na suradnju s vladama i ostalim dionicima koji mogu pomoći u borbi protiv COVID-19. Potpuno podržavamo apel Ujedinjenih naroda, koji traže sveobuhvatni pristup svih dionika u društvu u borbi protiv globalnih problema. KBP već neko vrijeme razvija mogućnosti alternativne upotrebe duhana, a jedna je od tih mogućnosti  razvoj cjepiva. Posvećeni smo podržavanju globalnih napora u zaustavljanju širenja COVID-19 korištenjem dostupnih tehnologija, izjavio je dr. David O’Reilly, direktor znanstvenih istraživanja BAT-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti