Broj ransomware napada na mobilne uređaje rapidno raste

Rast popularnosti mobilnih uređaja za sobom je nužno povukao i loše vijesti vezane uz sigurnost

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 29.05.2017. / 07:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni telefoni i mobilni operativni sustavi su već duže vrijeme preuzeli primat kada je u pitanju pristup internetu u odnosu na klasična stolna računala i operativne sustave. Svi mi, svakoga dana sve više, koristimo upravo naše smartphone uređaje da bismo ostali u trendu, pročitali važne poruke elektroničke pošte ili jednostavno provjerili što ima novoga na društvenim mrežama. Ovaj trend će sasvim sigurno u budućnosti biti još više izražen, jer mobilnost je nešto što svi prakticiraju kada je “on-line život” u pitanju. Analogno rastu popularnosti pametnih telefona među korisnicima porasla je, nažalost i zainteresiranost hakera za napade na mobilne operativne sustave. I pritom se ne radi o diskretnom povećanju ransomware napada na mobilne platforme, nego rapidnom povećanju u odnosu na prošlu godinu…

Kaspersky Lab, tvrtka koja se bavi sigurnošću računala, računalnih sustava, operativnih sustava i naravno smartphone uređaja objavila je kako je u prvom kvartalu ove godine broj ransomware napada narastao tri i pol puta u odnosu na posljednji, četvrti kvartal prošle godine! Ove godine zabilježeno je 218,625 ransomware napada na mobilne platforme, dok se prošle godine taj broj zaustavio na 61,832 napada što je povećanje od 86%. Ransomware napadi, pogotovo oni koji dolaze iz nove “obitelji” Congur napada ciljaju sve uređaje i platforme, iako Kaspersky nije objavio koja je platforma najviše izložena napadima, odnosno kako su raspoređeni sami napadi, jasno je da je Googleov Android, zbog svoje dominacije i globalne popularnosti, daleko najizloženiji. Congur inačice ransomware su ove godine “predstavljene” s 11 novih “kripto izdanja” i čak 55,679 modifikacija, objavio je Kaspersky.

Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob.h je ostao najčešće korišten alat za ransomware napade, jer upravo je ova varijanta malware programa za mobilne uređaje korištena u gotovo 45% svih napada zabilježenih u prvom kvartalu 2017.

Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob.h je, kao uostalom i sve ostale mobilne prijetnje, vrlo teško prepoznati, pogotovo običnim korisnicima, a kada se jednom starta na uređaju ako se dopuste administratorske ovlasti, ovaj će Trojan sve informacije s uređaja slati na centralni server. To je prvi dio problema, koji naravno nije nimalo bezazlen i nikako ga ne treba ignorirati, ali daleko veći je problem mogućnost blokiranja samog uređaja od strane napadača koji su poslali Trojan na vaš mobilni operativni sustav. Isto kao i kod “klasičnih” inačica ransomware napada, postoji velika mogućnost gubitka svih podataka na uređaju…

Najvažnije je, naravno, pitanje kako se što više zaštititi od potencijalnih napada. Prvi i osnovni preduvjet je instalacija aplikacija samo i isključivo sa službenih repozitorija za distribuciju aplikacija, Googleovog Play Store ili Appleovog App Store. Iako ni to ne jamči da vam se na uređaj neće instalirati ransomware, za tako nešto su minimalne šanse, pogotovo u komparaciji s instalacijom aplikacija s nepoznatih izvora.

Dakako, poželjno je instalirati neku od aplikacija koje služe za nadzor sigurnosti uređaja i mogu prepoznati maliciozne datoteke, a jednako važno je nikada ne upisivati osobne podatke na web stranice za koje niste sigurni jesu li “prave” ili vam se učine sumnjivima.

Prije nego upisujete svoje podatke poželjno je nekoliko puta provjeriti radi li se doista o službenoj web stranici s potvrđenim identitetom ili lažnoj web stranici.

Ono što je u cijeloj ovoj priči najvažnije jest svjesnost da pametni telefoni i mobilni operativni sustavi nisu ništa manje izloženi napadima hakera koji žele ukrasti vaš identitet, datoteke ili preuzeti kontrolu nad uređajem. Dapače, sve je jasnije da će upravo mobilne platforme biti njihovi primarni ciljevi…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti