Brojke ne lažu: Evo zašto je ugovor s Muskom jackpot za NASA-u

Novinari Forbesa istražili su cijene svemirskih letova od kraja pedesetih do danas te se pokazalo da je najisplativije letjeti s Muskovom letjelicom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.06.2020. / 11:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Euforija oko američkog povratka u svemirsku igru na krilima Muskova SpaceX-a i povijesnog polijetanja rakete Falcon 9 i kapsule Crew Dragon na Međunarodnu svemirsku postaju brzo su pali u drugi plan te su naslovnice medija preuzele fotografije i videozapisi nezapamćenih nereda i kaosa koji vlada u SAD-u. U sjeni tih događanja, ipak su se nastavile svemirske misije pa je tako SpaceX lansirao novu grupu satelita Starlink, dok dio medija i dalje analizira let SpaceX-ove letjelice na ISS, stavljajući poseban naglasak na financijsku isplativost te misije.

Slika nije dostupna NASA zahvaljujući Elonu Musku i SpaceX-u ima novi rekord

Na temelju dostupnih podataka, novinari Forbesa objavili su infografiku o troškovima svemirskih misija, odnosno trošku misije po astronautu od početka pedesetih pa do posljednje misije u kojoj su koristili usluge SpaceX-a. Podaci, u koje je uračunat i utjecaj inflacije, pokazuju da je misija s Muskovom raketom najjeftinija u odnosu na sve misije u prošlosti - pri čemu posebno upada u oči razlika u cijeni u odnosu na misije Space Shuttle, zadnje korištene letjelice prije SpaceX-a. Dok je trošak po astronautu u kapsuli Crew Dragon oko 55 milijuna dolara, taj je trošak u misiji Space Shuttle iznosio čak 170 milijuna dolara.

Uz te brojke jasno je zašto su Amerikanci od 2011. i prekida programa Space Shuttle do sada koristili usluge ruskog Soyuza jer je trošak te misije iznosi 80 milijuna dolara po astronautu.

Najskuplje misije bile su one s početka i programa Apollo koji je trajao od 1961. do 1972. kada je svako mjesto za astronauta stajalo skoro 400 milijuna dolara. I ostale misije (Mercury 1958. do 1963.) i Gemini (1961. do 1966.) bile su skupe i troškovi su iznosili 142, odnosno 117 milijuna dolara. Nakon prošlog tjedna jasno je kako svemirski letovi za NASA-u više neće biti isti te će letovi biti višestruko jeftiniji, a astronauti više neće morati putovati u Rusiju i otisnuti se u svemir s ruskim raketama.

Slika nije dostupna Muskov vizionarski intervju iz 2004. godine: "Ono što radimo kritično je za budućnost NASA-e"

Osim SpaceX-u, NASA je ugovor o korištenju letjelica dodijelila još jednoj privatnoj kompaniji - Boeingu u čijoj bi kapsuli Starliner astronauti također trebali putovati u svemir. Prema izračunu objavljenom na Forbesu, letovi sa Starlinerom trebali bi biti skuplji u odnosu na letove s Crew Dragonom te se trošak po astronautu predviđa na oko 90 milijuna dolara.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti