Brotopia: Novinarka otkrila tamnu stranu Silicijske doline

Najveći problem Silicijske doline nisu orgijanje i droga, već je taj problem puno veći i odnosi se na ponašanje i odnos cijele tehnološke industrije prema ženama

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2018. / 12:07

Silicijska dolina (Foto: Gulliver/Thinkstock) (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Nakon dvije godine istraživanja i rada novinarka Bloomberga Emily Chang objavila je knjigu o tamnoj strani Silicijske doline i tzv. "brotopiji", odnosno muškarcima zaposlenim u tehnološkim kompanijama koji su opijeni moći (i dolarima) i čije zabave prate droga i orgijanje. Ono što se također vezuje uz "brotopiju" jest i ponašanje prema ženama te je Chang u svojoj knjizi otkrila kako najveći problem Silicijske doline nisu orgijanje i droga, već je taj problem puno veći i odnosi se upravo na ponašanje i odnos cijele tehnološke industrije prema ženama.

Danas su žene u tehnološkoj industriji manjina, često su slabije plaćene i izložene zlostavljanjima kolega – uključujući i seksualna napastovanja, o čemu se javno počelo intenzivnije pričati nakon što je bivša zaposlenica Ubera Susan Fowler progovorila o zlostavljanju koje je proživjela u toj kompaniji. Ono što je iznenadilo i šokiralo Emily Chang jest činjenica da žene zaposlene u IT industriji s kojima je pričala o tome što se događalo Fowler nisu bile niti malo iznenađene, jer su svjesne kako nije riječ o izoliranom slučaju u tehnološkim kompanijama.

Emily Chang (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Problem je što se takvo ponašanje i odnos prema ženama dugo tolerirao i u neku ruku postao normalan, sve dok Fowler nije javno progovorila, a brojni slučajevi o kojima smo imali prilike čitati tijekom proteklih mjeseci pokazuju kako sličan problem imaju i brojne žene u showbizz industriji.

Idealni su programeri muškarci koji ne vole ljude

Povodom izdavanja knjige čije je puno ime "Brotopia: Breaking up the boys club of Silicon Valley", Chang je razgovarala s novinarima New York Timesa te je objasnila kako su žene imale ključne uloge u ranim danima razvoja računalne industrije, no situacija se počela mijenjati u 60-im i 70-im godinama nakon što su dva psihologa (William Cannon i Dallis Perry) napravila testove kojima su željeli pronaći najbolje programere.

Nakon što su proveli testiranja na oko 1200 muškaraca i 200 žena, došli su do zanimljiva zaključka – dobri programeri ne vole ljude, odnosno ne vole aktivnosti koje uključuju interakcije s drugim ljudima te su općenito više zainteresirani za stvari nego za ljude, a kada tražite ljude koji nisu društveni, zaposlit ćete više muškaraca nego žena, kaže Chang.

Njihovi testovi postali su iznimno utjecajni među tehnološkim kompanijama koje su sve više zapošljavale muškarce, a iako nema nikakvog dokaza kako su nedruštveni muškarci bolji programeri od žena, muškarci su preuzeli Silicijsku dolinu i tehnološku industriju, i takva se situacija zadržala i danas.

Chang ipak vjeruje kako bi se situacija s vremenom mogla promijeniti te je ohrabrena nekim primjerima iz Silicijske doline – smatra kako ljudi koji istražuju granice svemira i razvijaju autonomne automobile imaju mogućnosti napraviti i takve promjene, no one moraju krenuti od vrha i moraju postati jedan od prioriteta izvršnih direktora velikih kompanija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti